poniedziałek, 22 listopada 2010

Ryż z farszem brokułowym, kurczakiem i brzoskwiniami

      W ostatnich dniach nie miałam czasu na gotowanie, stąd kilkudniowa przerwa. Dzisiaj też nie zdążyłabym nic przygotować, jednak W. zrobił za mnie połowę prawie wszystko :) Ryż z brokułami, kurczakiem i brzoskwiniami jest moim ulubionym daniem z ryżem. Wręcz przepadam za połączeniem brokuł i brzoskwiń. Danie zachwyca swoim smakiem oraz prostotą wykonania:)


SKŁADNIKI ( na 2 duże porcje):
  • 2 woreczki ryżu
  • duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 500 g brokuł
  • brzoskwinie w puszcze
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Mięso pokroić w małą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnie z oliwą i smażyć do zarumienienia. Brokuł podzielić na różyczki i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie ( ok. 10 minut).

3. Ugotowany brokuł wrzucić na patelnie z mięsem i rozgnieść dokładnie widelcem. W razie potrzeby doprawić.

4. Ryż wyłożyć na talerz, położyć na niego brokuły z kurczakiem. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć dookoła talerz. Można również wrzucić pokrojone brzoskwinie w kostkę do brokuł z kurczakiem.

2 komentarze:

  1. brzoskwiń i brokuła jeszcze nie łączyłam. ciekawe połączenie , zapewne spróbuję;)
    pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń