sobota, 13 listopada 2010

Sałatka z kurczakiem, ananasem i czarnymi oliwkami

      Długi weekend powoli dobiega końca. I dobrze, bo zaczynam się nudzić. W ramach znalezienia zajęcia zrobiłam sałatkę, którą poleciła mi moja siostra. Jest cudowna! Siostra i sałatka :) Fantastyczne połączenie kurczaka, ananasa, kukurydzy i czarnych oliwek, a do tego mój ulubiony sos sałatkowy. Moja mama także skusiła się na nią i jest równie zachwycona jak ja :) Nawet chce ją jutro zjeść ponownie zamiast niedzielnego obiadu, a to znaczy, że była naprawdę smaczna. Sądzę, że nawet osoby, które nie przepadają za oliwkami będą zadowolone, ponieważ przez to, że są pokrojone w paseczki, nie czuć ich tak intensywnie. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)


  
SKŁADNIKI:

Sałatka:
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • kilka czarnych oliwek
  • curry
Sos:
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki soku z ananasów ( z puszki)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni. Pod koniec dodać niewielką ilość curry. Wymieszać. Kapustę pekińską poszatkować ( w takiej ilości żeby inne składniki były dokładnie wyczuwalne- ja dałam pół małej). Ananas pokroić w kostkę, a oliwki w cienkie paseczki.

2. Wszystkie składniki sałatki wrzucić do dużej miski. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i polać nim sałatkę. Dokładnie wymieszać. Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. Za oliwkami nie przepadam, ale ta sałatka wygląda tak apetycznie, że bym się skusił:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czarne oliwki i takie sałatki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię w sałatkach dodatek ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karolina! Proszę o publikację przepisu na poncz bożonarodzeniowy (oczywiście w okolicach świąt :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu oczywiście opublikuję :) Poncz będzie na pewno gościł na wigilijnym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten sos sojowy mnie bardzo intryguje...musi smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń