sobota, 6 listopada 2010

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą, kiełbasą, jajkiem i pieczarkami

      Zapiekanka ziemniaczana to jeden z tych przepisów mojej mamy, na który zawsze czekam. Dzisiaj zrobiłyśmy ją razem i jak zwykle wyszła znakomicie. To także jedno z tych dań, które nadaje się dla dużej ilości osób, ponieważ porcja wychodzi bardzo duża i bardzo syta. Z połączenia kilku zwykłych produktów uzyskujemy niezwykłą zapiekankę pachnącą ziołami :)



SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  •  kiełbasa podwawelska
  •  500 g pieczarek
  • 3 jajka na twardo
  • mała główka kapusty białej
  • 500 g cebuli
  • zioła prowansalskie, tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    1. Kapustę poszatkować i lekko podgotować. Cebulę pokroić w piórka, a kiełbasę w kostkę. Wszystko podsmażyć na patelni z oliwą. Doprawić pieprzem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem.

    2. Ziemniaki obrać, gotować 10 minut w posolonej wodzie ( na pół twardo). Odsączyć i poczekać aż wystygną. Pokroić w grubsze plastry. Jajka ugotować i pokroić w plastry.

    3. Wszystkie warzywa układać warstwami w dużym naczyniu żaroodpornym w kolejności : kapusta, ziemniaki, kiełbasa z cebulą, pieczarki. Ostatnią warstwą mają być ponownie ziemniaki i kapusta. Pomiędzy warstwami można jeszcze wsypać ziół dla uzyskania lepszego smaku.

    4. Zapiekać w piekarniku przez ok. 1 godzinę ( aż do całkowitej miękkości wszystkich warzyw) w temperaturze 160 stopni.

    3 komentarze:

    1. No u mnie za taką zapiekankę daliby się pokroić:)

      OdpowiedzUsuń
    2. o.. taka zapiekanka to na pewno jest smakowita:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Swego czasu bardzo często robiłam podobną :)
      Ma jeszcze tą zaletę, że dzięki różnorodności i sytości składników nie potrzeba wiele, by się najeść ;)

      OdpowiedzUsuń