wtorek, 7 grudnia 2010

Kasza z udkiem z kurczaka w sosie pieczeniowym

      W ostatnim tygodniu nie miałam czasu na gotowanie i dodawanie nowych przepisów. Jednak w tym tygodniu podam wam dużo nowych propozycji na pyszne obiady i słodkie smakołyki :) Dzisiaj jednak skromnie- kasza z udkiem pieczonym w sosie pieczeniowym. Bardzo fajny przepis na tradycyjne danie z pysznym sosem.


SKŁADNIKI:

Mięso:
  • 2 udka z kurczaka
  • przyprawa typu ziarenka smaku
  • sól, pieprz
  • słodka czerwona papryka
  • oliwa
Sos:
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka mąki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Udka gotować 10 minut w lekko posolonej wodzie. Następnie wyciągnąć je z wody, przyprawić pieprzem, ziarenkami smaku i słodką czerwoną papryką. Smażyć na rozgrzanej oliwie na małym ogniu. 

2. Pod koniec smażenia dodać do mięsa pokrojoną w piórka cebulę i smażyć na złoto. Następnie odlać tłuszcz z patelni i wlać do niej bulion. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, a następnie dusić mięso w bulionie przez ok. 20- 30 minut, aż wypuści delikatny "sos". Na końcu gotowy sos podbić mąką. Danie podawać z kaszą gryczaną.

3 komentarze:

  1. mój Połówek lubi takie mięska - ja bym nie gotowała, tylko przesmażyła i dusiła. choć taki spory kawał mięska to długo musi trwać. i z kaszą - poezja! dobrze że Mój tego nie widzi bo ma dietę i może za rok sobie takie pyszności skubnie

    ciepło pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczny ten kurczaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię kaszę ale w takiej kombinacji nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń