niedziela, 2 stycznia 2011

Kremowy sos grzybowy

      Dziś przepis na pyszny sos, który zrobiłam już dawno, ale zapomniałam go umieścić na blogu. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs lub ziemniaków.


SKŁADNIKI:
  • suszone grzyby,np. prawdziwki, podgrzybki ( od ilości będzie zależeć ilość sosu)
  • 1 cebula
  • duży gęsty jogurt lub śmietana 12%
  • mąka 
  • pietruszka
  • sól, pieprz, maggi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Grzyby gotować w wodzie do miękkości. Powstanie wywar. Wlać go wraz z grzybami na patelnię. Dodać pokrojoną piórka cebulę i dusić przez ok. 10 minut.

2. Do wywaru dodać jogurt lub śmietanę, w takiej ilości żeby sos zrobił się kremowy. Podgrzewać dalej, ale nie zagotowywać. Dodać sól, pieprz i maggi do smaku. Całość podbić niewielką ilością mąki ( rozmieszać mąkę z sosem w kubku, żeby nie powstały grudki). Do gotowego sosu wrzucić niewielką ilość pietruszki.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki sosik. Do niego bagietka i nic więcej do szczęscia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy sos grzybowy jaki jadałam, robiła moja Babcia. I chyba trochę z lęku, że mój nie będzie nawet troszkę podobny w smaku nie mierzę się z nim...

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie z kolei najlepszy robi Mama albo Tato, więc ja sama nie podważam autorytetu :)

    OdpowiedzUsuń