środa, 26 stycznia 2011

Kulki ziemniaczane

      Dziś podaje przepis, który już pewnie większość zna, jednak ja wypróbowałam go dopiero pierwszy raz:) Kuleczki ziemniaczane są bardzo fajnym zamiennikiem zwykłych ziemniaków lub frytek. Dla mnie to połączenie smaku frytek i pieczonych ziemniaków. Polecam tym, którzy jeszcze nie wypróbowali :)


SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 8 łyżek mąki
  • jajko
  • łyżka bazylii
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć dokładnie przez praskę. Gdy ostygną dodać jajko, mąkę, bazylię, zioła prowansalskie, szczyptę soli oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta formować niewielkie kulki. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania złotego koloru ( tak jak frytki). Kulki wyciągać i odsączyć w papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

13 komentarzy:

  1. Ale pyszności:)
    Lubię ziemniaki ale w takiej ciekawej formie właśnie, najbardziej nie lubię takich zwykłych, tłuczonych z wody:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam takie z tym, że nie jako kuleczki a raczej jak krokieciki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ziemniaki lubię w każdej formie, a najlepsze są jeszcze takie zapiekane kuleczki z dodatkiem odrobiny sera białego :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też robiłam je jako krokieciki , z jajkiem i odrobiną śmietany. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam! Dawno ni jadłam - pysznie wyglądają!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie znałam - przynajmniej nigdy takiej smażonej wersji. Muszę kiedyś wypróbować, bo ziemniaki jadam bardzo, bardzo rzadko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich ziemniaczków jeszcze nie poznałam, kuszące. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja akurat nie znałam tego sposobu na ziemniaki, a że ziemniaki uwielbiam pod każdą niemal postacią, to myślę że mi się przepis bardzo przyda

    OdpowiedzUsuń
  9. Trafiłam na Twój blog szukając właśnie tych kulek:) właśnie je zrobiłam i nie wiem dlaczego nie wyszły takie chrupiące a raczej miękkie i "oklapłe":/ co może być przyczyną? I jak dla mnie troszeczkę za dużo tych ziół i bazylii bo zabiły mi ciutkę smak ziemniaków. Ale jak kto lubi:) narazie jestem zauroczona wszystkimi przepisami i nie wiem za co się najpierw zabrać:) pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu, kulki mają być w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Jeśli jednak Twoje nie wyszły na zewnątrz chrupiące, to może za krótko smażyłaś je w oleju. Pod koniec smażenia należy je dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu, który także je zmiękcza. A jeśli chodzi o zioła, to oczywiście można dodać ich mniej lub całkiem pominąć:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej, a jakiej mąki użyć? Ziemniaczanej czy pszennej?

    OdpowiedzUsuń