czwartek, 27 stycznia 2011

Paczuszki z kurczaka z szynką, serem i zieloną pastą curry

      Sesja na studiach powoli dobiega końca, został mi jeszcze jeden okropny egzamin, który mam nadzieję zdać i wreszcie rozpocząć ferie. W końcu będę mogła wczytać się w książki, które ostatnio zakupiłam i podzielić się z wami nowymi przepisami. Dzisiaj proponuję paczuszki z ciasta francuskiego. Jak wszystko z dodatkiem ciasta smakuje wspaniale. Kurczak smażony na oliwie wymieszanej z zieloną pastą curry daje oryginalny smak i zapach. Danie wbrew pozorom jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze dobrze prezentuje się na talerzu :)


SKŁADNIKI ( na 4 paczuszki):
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • gotowe ciasto francuskie 
  • łyżka zielonej pasty curry
  • 4 duże plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego
  • jajko
  • sól, pieprz
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Filet rozciąć wzdłuż tak, żeby powstały 2 płaty. Każdy z nich przeciąć na pół. Przyprawić solą i pieprzem. Dwie łyżki oliwy wymieszać z jedną łyżką zielonej pasty curry. Wlać na patelnie i smażyć na niej mięso.

2. Z ciasta francuskiego wyciąć 4 średniej wielkości kwadraty. Plastry szynki przeciąć na pół. Na cieście francuskim układać: pół plasterka szynki, wystudzony filet, drugą połówkę szynki i ser. Rogi ciasta francuskiego złączyć ze sobą, sklejając poszczególne boki ze sobą. Warto pozostawić małą niesklejoną dziurkę u góry, żeby w środku nie zbierała się woda. Tak przygotowane paczuszki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni do zarumienienia paczuszek ( ok. 20 -25 minut).

3. Paczuszki podałam z sałatką z kapusty pekińskiej i kulkami ziemniaczanymi.

5 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne. Tzn. podobieństwo sprowadza się do kurczaka i ciasta francuskiego. Ale i tak pyszne było:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne ;) a najbardziej kusi mnie sałatka obok tylko bez fasoli :] ale to już mały szczegół.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wyglądają te paczuszki. Kiedyś też bardzo podobne zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. niedawno robiłam kurczaka w cieście francuskim, tylko z troszkę innymi dodatkami. fajnie się u Ciebie prezentuje ten obiadek;)

    OdpowiedzUsuń