wtorek, 11 stycznia 2011

Tajski kurczak z mleczkiem kokosowym i zieloną pastą curry

      Dziś po raz pierwszy użyłam mleczka kokosowego. Jednak samo nie wywarło na mnie dużego wrażenia. Było smaczne, ale coś mi w nim nie pasowało. Całkowicie zmieniłam zdanie, kiedy spróbowałam je w połączeniu z kurczakiem. Jego smak zmienił się nie do poznania, a kurczak był wyśmienity. Po dodaniu kilku przypraw wyszło cudowne danie, którym W. był zachwycony. Myślę, że jeszcze nie raz sięgnę po mleczko kokosowe, ale muszę najpierw dokładniej zapoznać się z jego zastosowaniem. Przepis wzięłam z opakowania przypraw, które ostatnio nabyłam: Chiang Mai Curry z pietruszką i imbirem oraz Cairo Shoarma z kurkumą i miętą. Pierwszą wykorzystałam w dzisiejszym przepisie, a danie z dodatkiem drugiej dodam już niedługo :)



SKŁADNIKI:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki zielonej pasty curry
  • łyżka przyprawy Chiang Mai Curry (do kuchni tajskiej)
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • kilka grzybów mun
  • 1 czerwona cebula
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
  • oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Filet z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić na patelnie z oliwą, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą Chiang Mai Curry i smażyć.

2. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić do mięsa. Papryki pokroić w paski. Grzyby gotować 15-20 minut. Pastę curry wymieszać dokładnie z mleczkiem kokosowym i wlać do kurczaka.

3. Przyprawić słodką papryką i chilli. Wrzucić żółtą i czerwoną paprykę i całość dusić pod przykryciem tak długo, aż zmięknie. Pod koniec dodać grzyby i dusić jeszcze 3 minuty. Podawać z ryżem. Można przyozdobić liściem sałaty lodowej.

9 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie się prezentuje. Lubię takie smaki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Karolino, widzę, że i Ty złapałaś bakcyla azjatyckich smaków. Bardzo lubię grzyby mung. Właśnie niedawno odkryłam, że mam je gdzieś na dnie szafki kuchennej i trzeba będzie coś z nimi przyrządzić. Najlepiej sprawdzają się w daniach chińskich. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyjątkowo apetycznie u Ciebie Karolinko;) ja w niedzielę robiłam tajskie curry , to świetne smaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczak i curry = pyszne :) Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń