sobota, 26 lutego 2011

Makaron z serem, jabłkami, żurawiną i cynamonem

      Dziś podaje wszystkim znany przepis na makaron z serem, jednak troszkę urozmaicony o inne składniki. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna dzięki dodatkowi cynamonu. Jabłka są słodkie i soczyste dzięki czemu idealnie równoważą się z serem. Dodatek żurawiny i rodzynek uwieńcza całą potrawę dzięki czemu jest ona wyjątkowa. Zapach roznosił się po całej kuchni ;) Dla takiej potrawy raz na jakiś czas warto przyrządzić obiad na słodko :)


SKŁADNIKI ( dla 3 osób):
  • makaron ( najlepiej spaghetti lub świderki)
  • opakowanie sera twarogowego półtłustego
  • 3 jabłka ( ważne żeby były miękkie, np. renety)
  • szczypta cynamonu
  • garść rodzynek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki żurawiny w słoiczku
  • 3 łyżeczki cukru

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odsączyć po 3 minutach. Ser twarogowy wrzucić do miski, zalać mlekiem i dokładnie rozgnieść. Dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon i garść rodzynek. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze odrobinę mleka.

2. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć, pokroić na kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą ( w niewielkiej ilości, tak żeby nie przykryła jabłek), dodać łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości. Powinna powstał konsystencja musu z kawałkami jabłek.

3. Na talerz wyłożyć makaron. Masę serową wyłożyć dookoła makaronu. Na środek nałożyć mus jabłkowy, a na niego po łyżce żurawiny. Przyozdobić resztą rodzynek.

7 komentarzy:

  1. Lubie słodki obiadek czasem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. makarony na słodko, to nie moje smaki, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia... to mam ochotę spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe smaki. takie domowee :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale słodki miks! Pamietam, że jako dziecko zajadałam się makaronem z serem i miodem. Pycha!

    OdpowiedzUsuń