środa, 2 marca 2011

Quesadillas z kurczakiem

      Dzisiaj zrobiłam swoje pierwsze quesadillas i muszę przyznać, że wyszło cudowne :) Kuchnia meksykańska jest moją ulubioną, dlatego w najbliższym czasie postaram się skupić na niej troszkę bardziej. Quesadillas z kurczakiem to nic innego jak aromatyczny farsz z kurczaka, papryk z dodatkiem kminku i mielonej ostrej papryki w plackach tortilli. Dzisiaj także pierwszy raz zrobiłam sama tortille, ponieważ cena kupnych coraz bardziej mnie przeraża i ciągle rośnie. Po spróbowaniu, W. od razu stwierdził, że woli te robione przeze mnie, tym bardziej, że prostszego przepisu nie można sobie wyobrazić. Tym bardziej zachęcam do wykonania tortilli samemu :) Danie jest bardzo syte i zapewniam, że jedna quesadillas wystarczy, żeby napełnić brzuchy.






SKŁADNIKI ( na 4 quesadillas):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. + moje zmiany
  • 8 pszennych tortilli ( mogą być kupne)
  • ok. 480 g piersi z kurczaka
  • 250 g sera cheddar ( może być inny żółty)
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • szczypta sproszkowanej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 mała czerwona cebula
  • oliwa
Dodatkowo: ( opcjonalnie)
  • 4 liście zielonej sałaty
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu
  • łyżeczka cukru
    Na pszenne tortille domowe ( 8 sztuk):
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • niecałe 3/4 szklanki wody
    • łyżeczka soli
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki masła


    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    1. Przygotować tortille: mąkę, sól, proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy, dodajemy masło i całość ucieramy. Do składników dodajemy stopniowo wodę, wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne ( ciasto musi całkowicie odchodzić od miski). Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy jeszcze mąkę. Odstawiamy przykryte na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 8 części, każdą rozwałkujemy na cienkie, średniej wielkości tortille. Smażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty z każdej strony. Następnie odstawiamy na talerz i przykrywamy ścierką, żeby nie wyschły.

    2. Kurczaka, papryki i cebulkę kroimy w kostkę. Cebulę smażymy na oliwie do zarumienienia, dodajemy przyprawy: ostrą paprykę i kminek. Całość mieszamy. Dodajemy czerwoną i zieloną paprykę i smażymy do miękkości. Na osobnej patelni smażymy kurczaka przyprawionego solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Gdy będzie gotowy dodajemy go do papryk i całość mieszamy.

    3. Ser trzemy na tarce o grubych okach. Na jedną tortillę nakładamy ser, farsz i ponownie ser, a następnie zakrywamy drugą tortillą. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi plackami. Tak przygotowaną tortillę smażymy na nagrzanej patelni z oliwą do roztopienia się w środku sera i zarumienienia tortilli, a następnie ostrożnie przewracamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę.

    4. Sałatę rozrywamy na małe kawałki. Łączymy ze śmietaną lub jogurtem i cukrem. Całość mieszamy. Nakładamy na gotowe quesadillas.

    5 komentarzy:

    1. Quesadillas robiłam do tej pory tylko raz, ale ponieważ bardzo nam smakowały, będę powtarzać je częściej. Twoje wyglądają apetycznie :) I ten rozpuszczony ser...mniam :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Muszę zrobić to danie, bo coś czuję że mój mąż będzie zachwycony. Pozdrawiam
      http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

      OdpowiedzUsuń
    3. bardzo smaczne jedzonko:) tez robie podobnie, ale musze w koncu zrobic domowe tortille:)

      OdpowiedzUsuń
    4. no nie powiem żebym nie nabrała śliny w usta

      OdpowiedzUsuń
    5. Cudnie wygladaja! A ze niedawno kupilam ksiazeczke z kuchnia meksykanska, u mnie tez wkrotce pojawia sie quesadillas :)

      OdpowiedzUsuń