wtorek, 8 marca 2011

Sałatka z brokułem, fetą, kukurydzą i papryką

      Pyszna sałatka o pięknym wiosennym kolorze. Zachwyca smakiem i wyglądem, syta i bardzo pożywna. Czego chcieć więcej ? :) Sałatkę przygotowałam z dwoma sosami. Pierwszy na bazie jogurtu i przyprawy do tzatzyków, a drugi dodatkowo z czubricą (przyprawa bułgarska). Dwie wersje fantastyczne, polecam :)


SKŁADNIKI ( na dużą miskę):
  • 1 brokuł ( 500g)
  • pół opakowania sera feta
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • pół czerwonej papryki
  • pół dużego jogurtu
  • łyżeczka przyprawy do tzatzyków
  • pół łyżeczki czubricy ( niekoniecznie)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Brokuł podzielić na różyczki i gotować 10 minut w osolonej wodzie. Paprykę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni do miękkości. Ser pokroić w grubszą kostkę. Jogurt wymieszać z przyprawą do tzatzyków i ewentualnie z czubricą. Brokuł, ser, paprykę i kukurydzę wrzucić do dużej miski, zalać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.

6 komentarzy: