poniedziałek, 21 marca 2011

Warstwowa sałatka gyros

      Ta sałatka opanowała już chyba cały Internet. Pojawia się na większości stron, jednak dopiero niedawno zauważyłam, że nie ma jej u mnie :) Kiedyś przyrządzałam ją bardzo często, jednak ostatnio o niej zapomniałam, choć nie wiem czy tak wspaniały smak w ogóle można zapomnieć...W swojej wersji zmieszałam majonez z jogurtem, żeby sałatka nie była zbyt ciężka. Widziałam też wersje z cebulą, jednak ją ominęłam, ponieważ bardziej smakuje nam bez niej :)


SKŁADNIKI ( na dużą miskę):
  • 500 g piersi z kurczaka
  • mała kapusta pekińską ( lub pół dużej)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 ogórki konserwowe
  • przyprawa gyros ( ilość według upodobań)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • ketchup
  • sól, pieprz
  • oliwa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą Doprawiamy solą i pieprzem i przyprawą gyros ( u mnie duża ilość). Ogórki kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z puszki, kapustę siekamy.

2. Układamy warstwy z połowy składników: kapusta, kurczak, ogórek, ketchup, kukurydza, łyżka majonezu+ łyżka jogurtu. Następnie powtarzamy jeszcze raz tą kolejność tak, żeby na końcu znalazła się kapusta. Oczywiście można także zrobić jedną dużą z warstwę z całości składników.

9 komentarzy: