SKŁADNIKI:
Źródło: Fakt " Obiady"
Na pulpety ( ok. 10 sztuk)
- 250 g mięsa mielonego ( w oryginale drobiowe)
- jajko
- 1,5 łyżki posiekanej pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1,5 l bulionu
Na sos:
- 1 duży por lub 2 małe ( białe części)
- 1 łyżka chrzanu
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 1 mała marchewka (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, pietruszką, bułką tartą, solą i pieprzem. Z powstałej masy utworzyć średniej wielkości kulki. Wrzucić do bulionu i gotować przez 30 minut.
2. Przygotować sos: białą część pora przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić por i marchewkę. Smażyć 5 minut. Mąką posypać warzywa. Następnie dodać szklankę bulionu z pulpetów i całość gotować do miękkości warzyw. Dodać pulpety, śmietankę, chrzan i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut.
sos mnie zachwycił z pewnością kiedyś go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńWarto zapamiętać:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńsuper, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńfajny obiadek:) a sosik ten jest ciekawy:)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie:)
OdpowiedzUsuńA ja dzis bede robić pulpeciki,choć nie wiem jeszcze jakie. Twoja propozycja bardzo mi się podoba:)
pyszne te pulpety musiały być :)
OdpowiedzUsuńSkrzętnie zapisuję przepis na sos. Z pewnością wykorzystam do świątecznych pieczystych :D
Miłego dnia!
Najbardziej intryguje mnie sos, ponieważ ja pory przyjmuję w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńwitam, tak mi się przepis spodobał, że dzisiaj zrobiłam :) nie doczytałam przepisu i sos i pulpety w końcowej fazie gotowałam osobno, ale i tak wyszły pyszne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakowało :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się ten sos podoba z dodatkiem porów :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam robić te pulpeciki. Wysmienite, Pychotka:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam robić obiad, sos jest wyśmienity, mąż mlaskał z zachwytu ;) wspaniała alternatywa dla sosu pomidorowego czy koperkowego :) mniam
OdpowiedzUsuńrobię te pulpeciki już od dawna,są wyborne! a ten sos....pycha!
OdpowiedzUsuńnigdy nie chwale ale to zasługuje na uwagę
OdpowiedzUsuńUwielbiamy!
OdpowiedzUsuńOd kiedy spróbowałam tego przepisu robię go regularnie. Jest to cos innego niż typowe pulpety w sosie pomidorowym. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne.
OdpowiedzUsuń