poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Pulpety w sosie porowo- chrzanowym

      Jest to bardzo fajny sposób na przygotowanie pulpetów w niecodzienny sposób. A wszystko za pomocą rewelacyjnego sosu porowo- chrzanowego. Jestem nim bardzo mile zaskoczona i już myślę do czego mogę go jeszcze wykorzystać. Póki co zachęcam do spróbowania z pulpetami :)


SKŁADNIKI:
Źródło: Fakt " Obiady"


Na pulpety ( ok. 10 sztuk)
  • 250 g mięsa mielonego ( w oryginale drobiowe)
  • jajko
  • 1,5 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 l bulionu 
Na sos:
  • 1 duży por lub 2 małe ( białe części)
  • 1 łyżka chrzanu
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała marchewka (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, pietruszką, bułką tartą, solą i pieprzem. Z powstałej masy utworzyć średniej wielkości kulki. Wrzucić do bulionu i gotować przez 30 minut.

2. Przygotować sos: białą część pora przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić por i marchewkę. Smażyć 5 minut. Mąką posypać warzywa.  Następnie dodać szklankę bulionu z pulpetów i całość gotować do miękkości warzyw. Dodać pulpety, śmietankę, chrzan i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut.

19 komentarzy:

  1. sos mnie zachwycił z pewnością kiedyś go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny obiadek:) a sosik ten jest ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pysznie:)
    A ja dzis bede robić pulpeciki,choć nie wiem jeszcze jakie. Twoja propozycja bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne te pulpety musiały być :)
    Skrzętnie zapisuję przepis na sos. Z pewnością wykorzystam do świątecznych pieczystych :D
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej intryguje mnie sos, ponieważ ja pory przyjmuję w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam, tak mi się przepis spodobał, że dzisiaj zrobiłam :) nie doczytałam przepisu i sos i pulpety w końcowej fazie gotowałam osobno, ale i tak wyszły pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mi się ten sos podoba z dodatkiem porów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie skończyłam robić te pulpeciki. Wysmienite, Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie skończyłam robić obiad, sos jest wyśmienity, mąż mlaskał z zachwytu ;) wspaniała alternatywa dla sosu pomidorowego czy koperkowego :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. robię te pulpeciki już od dawna,są wyborne! a ten sos....pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie chwale ale to zasługuje na uwagę

    OdpowiedzUsuń
  13. Od kiedy spróbowałam tego przepisu robię go regularnie. Jest to cos innego niż typowe pulpety w sosie pomidorowym. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń