środa, 6 kwietnia 2011

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

      To najlepsze risotto jakie jadłam i sądzę, że w najbliższym czasie nic go nie pobije. Żałuje, że przygotowałam je dopiero teraz. Każdy był nim zachwycony. Dodatek białego wina sprawdził się tu rewelacyjnie. Fantastyczne danie, aż ciężko uwierzyć z pieczarek i kurczaka można przygotować coś tak pysznego. Koniecznie wypróbujcie!


SKŁADNIKI ( na 3 porcje):
Źródło: Fakt " Obiady na cały rok" + moje zmiany
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 300 g ryżu
  • 3/4 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu grzybowego
  • pół dużej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 100 g startego parmezanu
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz 
  • płaska łyżka przyprawy do kurczaka
  • maggi
  • oliwa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie. Mięso zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć do miękkości pieczarek.

2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Wsypać do niej ryż i smażyć minutę, cały czas mieszając. Wlać wino i gotować, aż wyparuje. Dodać pieczarki, wlać pół kubka bulionu. Mieszać, aż ryż go wchłonie. Stopniowo dolewać bulion i gotować ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki.

3. Dołożyć kurczaka, dodać łyżkę masła i parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością maggi. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać posiekaną natką. W oryginalnym przepisie danie posypane było także płatkami migdałowymi.


16 komentarzy:

  1. wyglada smakowicie i tez bym chetnie zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie jedzonko. Pyszne risotto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham risotta, na grzybowe czekam az do sezonu grzybowego i jak to sie stalo, ze nigdy nie probowalam z pieczarkami??? Biegne do kuchni!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbowałabym..mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. z takimi dodatkami musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam, jest pyszne!! Trochę trwa to wchałanianie bulionu przez ryż ale warto czekać i mieszać:)) Polecam wszystkim i dziękuję za przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo się cieszę, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no niezbyt smakowało, ale podejrzewam że przez mięso które wcześniej było gotowane w rosole. ogólnie mdłe

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast bialego dodalam czerwone wino(bo nie mialam) i swierze mlode listki szpinaku pod koniec gotowania. Kolor wyszedl taki sobie ale smak! Mniam mniam. Polecam i dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Risotto z kurczakiem i pieczarkami? A gdzie w przepisie są pieczaki? Hmmm, dodałam ich trochę - ok 20dkg i trochę zmodyfikowałam. W sumie fajne, bo bardzo lubię potrawy z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oczywiście zapomniałam o pieczarkach, już poprawiłam i cieszę się, że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  12. za chwilkę się zabieram za przygotowania, nie mogę się już doczekać efektu końcowego dziękuje za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmmm :D wygląda mega apetycznie :D Jutro zabiram sie za robienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo smaczne danko, ale co zrobić z przyprawą do kurczaka? Ja zrobiłam bez niej i wyszło super!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń