Kiedy zobaczyłam to danie na blogu Gotowanie cieszy od razu wiedziałam, że będzie wyśmienite. Według mnie i W. jest to najlepszy przepis na białą kiełbasę, który do tej pory zrobiłam. Myślę, że w najbliższym czasie nie znajdę innego, który mógłby go przebić. Danie jest pyszne, syte i bardzo proste do przyrządzenia. Kiełbaski w kremowym sosie smakują wyśmienicie, a całość wieńczy cudowny smak pieczonego jajka. Serdecznie polecam :)
- 3 białe kiełbasy
- 3 jajka
- 2 cebule
- 200 ml kremówki
- tymianek
- majeranek
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Surową kiełbasę gotuje ok. 10 minut w posolonej wodzie. Czekamy, aż ostygnie i kroimy w plasterki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Połączyć z kiełbasą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem ( może być ten z cebuli) i wkładamy do niego kiełbasę z cebulą.
2. Śmietaną mieszamy dokładnie ze sporą ilością majeranku, tymianku i niewielką ilością soli i pieprzu. Zalewamy nią kiełbasę. Na górę wbijamy jajka i solimy je. Można z góry posypać jeszcze raz ziołami. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Potrawę można podać z tłuczonymi ziemniakami.
Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajnie i smacznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńmniam! pyszności! na weekendowe cosik mi pasuje :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja, w sam raz na kolację
OdpowiedzUsuńostatnio mam właśnie ochotę na takie dania :)
OdpowiedzUsuń