czwartek, 19 maja 2011

Biała kiełbasa zapiekana z jajkiem w kremowym sosie

      Kiedy zobaczyłam to danie na blogu Gotowanie cieszy od razu wiedziałam, że będzie wyśmienite. Według mnie i W. jest to najlepszy przepis na białą kiełbasę, który do tej pory zrobiłam. Myślę, że w najbliższym czasie nie znajdę innego, który mógłby go przebić. Danie jest pyszne, syte i bardzo proste do przyrządzenia. Kiełbaski w kremowym sosie smakują wyśmienicie, a całość wieńczy cudowny smak pieczonego jajka. Serdecznie polecam :)


SKŁADNIKI ( na 3 porcje):
  • 3 białe kiełbasy
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 200 ml kremówki
  • tymianek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


1. Surową kiełbasę gotuje ok. 10 minut w posolonej wodzie. Czekamy, aż ostygnie i kroimy w plasterki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Połączyć z kiełbasą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem ( może być ten z cebuli) i wkładamy do niego kiełbasę z cebulą.

 2. Śmietaną mieszamy dokładnie ze sporą ilością majeranku, tymianku i niewielką ilością soli i pieprzu. Zalewamy nią kiełbasę. Na górę wbijamy jajka i solimy je. Można z góry posypać jeszcze raz ziołami. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Potrawę można podać z tłuczonymi ziemniakami.

6 komentarzy: