poniedziałek, 2 maja 2011

Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym

       Dziś przepis na lekkie i delikatne placuszki z cukinii z pysznym dipem jogurtowym. Jest to danie pochodzące z kuchni greckiej, choć pewnie wielu z was robiło je w podobnej wersji, ponieważ cukinia jest u nas bardzo popularna. Ja za nią przepadam i sądzę, że jest to najlepszy przepis na cukinię jaki do tej pory wypróbowałam. Placuszki są wyraziste w smaku, a ich przygotowanie jest łatwe i zabiera niewiele czasu. Dip jogurtowy komponuje się z nimi znakomicie. Polecam :)

SKŁADNIKI ( na 15 sztuk):
Źródło:   "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka  "

Na placuszki:
  • 750 g cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • pół szklanki mąki 
  • 3 lekko ubite jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa ( ja smażyłam bez tłuszczu na patelni teflonowej)
Na dip jogurtowy:
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 mały starty ogórek
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

1. Cukinię i cebulę obrać, zetrzeć na tarce do dużej miski. Dodać mąkę, lekko ubite jajka i zioła. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

2. Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy. Łyżką nabierać masę, wyłożyć na patelnię i delikatnie spłaszczyć z góry. Smażyć do lekkiego zbrązowienia, następnie obrócić i smażyć dalej do mocnego zbrązowienia z obu stron. Jeśli smażymy na tłuszczu to na końcu odsączamy placuszki na papierowych ręcznikach.

3. Połączyć składniki dipu jogurtowego i dokładnie wymieszać. Placuszki podawać z dipem.

15 komentarzy:

  1. Pyszne placuszki, robiłam je z dipem czosnkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten maślany smak placków z cukinii, który przeważa nad plackami ziemniaczanymi.. z dipem jogurtowym nie próbowałam, ale na pewno zrobię :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię te placki,zawsze robię w sezonie cukiniowym...dip fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po raz pierwszy jadłam placuszki z cukinią właśnie w Grecji i od razu je polubiłam. Twoje wyglądają bardzo apetycznie. Niedawno też robiłam, ale mój przepis jest nieco inny. Niezależnie od przepisu, placuszki z cukinią to jedno z moich ulubionych dań i lubię wypróbowywać różne przepisy na nie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie takie jedzonko:) pyszne placuszki i sosik, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placuszki cukioniowe. Często sama takie robie, gratuluję wyboru ;D
    super

    zapraszam również do mnie www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie wyglądają, szkoda tylko, że to nie sezon na cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cukiniowe placuszki :) a sosik dodaje im jeszcze więcej uroku!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja już rozpoczełam sezon na placki cukiniowe, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  10. też bardzo lubię te placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. podoba mi się ta ich zieleń :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Placuszki z cukinii to bardzo smaczna sprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Są pyszne! :)
    Wiem - robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam kiedyś podobne, tylko jeszcze z ziemniakami, takie placki ziemniaczano-cukiniowe. Pytanie - czy odsączałaś cukinię z nadmiaru wody?

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie odsączałam :) Po połączeniu z mąką masa robi się gęstsza ;)

    OdpowiedzUsuń