środa, 1 czerwca 2011

Stroganow z kurczakiem i porem

      Dziś podaje przepis Jamie`go Oliviera na szybki i pyszny stroganow z kurczakiem i porem. Przy dobrej organizacji danie to można wykonać w zaledwie 20 minut. Połączenie pora, pieczarek i wina bardzo przypadło mi do gustu, zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Bardzo fajnym dodatkiem jest także cytryna i pietruszka, które nadają całości wiosennej świeżości.


SKŁADNIKI ( na 3 duże porcje):
Źródło: Jamie Olivier "Każdy może gotować"
  • 3 woreczki ryżu
  • 1 duży por
  • 250 g pieczarek
  • 2 filety z kurczaka
  • kieliszek białego wina
  • kawałek masła
  • 285 ml chudej śmietany 
  • 1 cytryna
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie por przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić drobno w poprzek. Pieczarki pokroić w plasterki, a mięso w średniej wielkości paseczki.

2. Na patelnie wlać oliwę i wrzucić niewielki kawałek masła. Dodać por, białe wino i małą szklankę wody. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką lub folią i dusić 5 minut. Natkę pietruszki drobno posiekać, mięso przyprawić solą i pieprzem i wrzucić na patelnie. Dodać połowę pietruszki, śmietanę i pieczarki.

3. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut. Na końcu wycisnąć do sosu sok z połówki cytryny. Ewentualnie doprawić jeszcze raz do smaku. Ryż wyłożyć na talerze, polać stroganowem i posypać resztą pietruszki.

3 komentarze:

  1. jakie piękne zdjęcie, aż zachciało mi sie zjesc taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja zbyt rzadko używam pora...zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadlabym chetnie takie danie:)

    OdpowiedzUsuń