wtorek, 14 czerwca 2011

Polędwiczki z kurczaka w sosie cytrynowym

      Dziś przepis na cudowne polędwiczki z kurczaka w sosie cytrynowym. Jest to jeden z najlepszych sposobów na smażonego kurczaka jaki do tej pory wypróbowałam. Danie pochodzi z kuchni chińskiej. Mięsko jest soczyste, miękkie, otoczone pyszną żółtą panierką. Sos do polędwiczek jest połączeniem smaku kwaśnego, słodkiego i ostrego, dlatego ciężko go jednoznacznie kategoryzować. Jednak nadaje daniu niezwykle orientalnego smaku. Bardzo dobrze komponuje się z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniaczkami. Jeżeli ktoś nie przepada za tego typu sosami, mięsko można podać także bez niego :)


SKŁADNIKI ( dla 4 osób):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy.

Na polędwiczki: 
  • ok. 700 g polędwiczek z kurczaka
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 żółtka
  • olej do smażenia
Na sos cytrynowy:
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka brązowego cukru ( można zastąpić białym)
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • pół szklanki bulionu drobiowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. W misce wymieszać wodę i żółta. Dodać stopniowo mąkę kukurydzianą ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy. Mięso z kurczaka przyprawić solą. Włożyć do miski i dokładnie wymieszać z ciastem.

2. W dużej patelni rozgrzać olej. Polędwiczki wyciągać z ciasta i smażyć dokładnie z każdej strony do zbrązowienia ( w głębokim tłuszczu). Odsączyć mięso na papierowym ręczniku.

3. Przygotować sos: cukier wymieszać z mąką kukurydzianą i sokiem z cytryny. Dodać imbir, sos sojowy i bulion. Całość gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.  Mięso podawać na talerzu polane niewielką ilością sosu.

9 komentarzy:

  1. No no ciekawa jestem ich smaku :) brzmi zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wyglądają, a ciekawe jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, połączenie wygląda na bardzo smakowite! :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. zaskakujący ten sos, ciekawy bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  6. podobają mi się te cytrynowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To coś zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam azjatyckie smaki właśnie za tę ich różnorodność i wielowarstwowość :) A mam pytanko na temat mąki kukurydzianej. W oryginale była mąka czy skrobia? Bo z tego co kojarzę to w kuchni chińskiej używa się jednak najczęściej skrobi.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. W oryginale była mąka kukurydziana, zarówno do ciasta jak i do sosu :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za odpowiedź :) zamierzam popełnić to danie ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń