czwartek, 16 czerwca 2011

Ziemniaki po bengalsku

      Ziemniaki po bengalsku to fantastyczna forma przygotowania ziemniaków pochodząca z kuchni indyjskiej.  Rewelacyjnie sprawdzą się w roli zastępczej, gdy "zwykłe" ziemniaki czy frytki  już nam się znudzą. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu .... no i ten aromat :)


SKŁADNIKI: 
Żródło: "Podróże kulinarne. Kuchnia indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy " + moje zmiany
  • 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w księżyce
  • 4 łyżki sklarowanego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka kuminu
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki liści posiekanej kolendry ( można zastąpić pietruszką)
  • 1 łyżka soli
  • pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w księżyce. Wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem łyżki soli. Gotować 10 minut ( nie dłużej!). Odcedzić.

2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, chilli i kurkumę. Dokładnie wymieszać.

3. Na osobnej dużej patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać ziemniaki i kumin, wymieszać. Smażyć do zarumienienia. Pod koniec polać przygotowaną wcześniej mieszanką,   sokiem z cytryny, dodać pieprz i kolendrę ( lub pietruszkę). Doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze chwilkę, żeby smaki się przegryzły.

5 komentarzy:

  1. nie znałam takiej metody przygotowania, chetnie sprobuje na dniach do obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne - nabrałam ochoty na takie ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesyjąca propozycja, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodatek egzotycznych przypraw (kumin, kolendra) jest bardzo fajnym 'odswiezeniem' smaku ziemniaków. Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super że można znaleźć fajne przepisy na zwykłe a jednak inne dania

    OdpowiedzUsuń