poniedziałek, 19 września 2011

Bucatini z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym

      Niedawno dostałam w prezencie świeżo zebrane kurki. Zawsze chciałam spróbować je z makaronem, dlatego przygotowałam bucatini z kurkami w pysznym śmietanowym sosie. Bucatini to makaron o  długim kształtcie, podobnie jak spaghetti, jednak różni się od niego grubością i charakterystyczną dziurką w środku. Swoją nazwę zawdzięcza właśnie jej, ponieważ po włosku "buco" oznacza właśnie "dziura". Jest to mój ulubiony makaron  ze względu na znakomity smak i sprężystą strukturę.


SKŁADNIKI ( na 4 porcje):
  • opakowanie makaronu bucatini
  • 1 pierś z kurczaka
  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki śmietany 12% (opcjonalnie)
  • garść koperku
  • pół szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki ( do ozdoby)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki myjemy, większe kroimy na połówki, a mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę kroimy w kostkę. Zeszklić na maśle, dodać do niej kurki i smażyć do wyparowania wody. Na osobnej patelni smażymy filet pokrojony w kostkę.

2. Następnie dodać słodką śmietankę i pół szklanki bulionu. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić przez ok. 20 minut. Jeżeli sos jest za rzadki można dodać 2 łyżki śmietany 12% i jeszcze raz zagotować. Pod koniec dodać koperek oraz mięso z kurczaka. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem z kurkami. Przyozdobić świeżą pietruszką. 

6 komentarzy:

  1. Ja też najbardziej lubię bucatini:) Zresztą całe to danie wygląda zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dania z makaronem, wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. za taki makaron dałabym sie pokroic.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, dziękuję za "aromatyczną inspirację", zmodyfikowałem nieco przepis, aby smak był bardziej włoski: w przepisie brakowało mi czosnku, dodałem dwa ząbki do cebulki, pietruszkę dodałem posiekaną do sosu w ostatnich minutach gotowania (nie rezygnujmy z tego smaku, dodając pietruszkę tylko jako ozdobę. Kurczaka pokroiłem na cienkie paseczki (nie będzie oddzielał się od makaronu) i dodałem do sosu od razu, żeby przesiąkł jego aromatem w trakcie gotowania. Polecam też, przed dodaniem śmietanki, wlać do sosu kieliszek białego wina (kolejną lampkę podać z gotowym daniem), podgotować parę minut i dopiero potem dodać śmietankę. Życzę smacznego.

    OdpowiedzUsuń