Kochani, kilka dni temu zorientowałam się, że to już rok odkąd powstały Aromatyczne Inspiracje! Jak ten czas szybko płynie, pamiętam jak dopiero w mojej głowie zrodził się pomysł, żeby zapisywać swoje kulinarne przygody na blogu. W tym roku wiele się działo :)
W tym roku przygotowałam 144 nowych przepisów, w kolejnym roku postaram się pobić tą liczbę :)
W tym roku przygotowałam 144 nowych przepisów, w kolejnym roku postaram się pobić tą liczbę :)
Aromatyczne Inspiracje są obserwowane na facebooku oraz blogerze już przez 70 osób, co jest dla mnie najmilszą niespodzianką, ponieważ cieszę się, że moja praca została przez Was doceniona;)
Na stronie pojawiło się 697 komentarzy, za co bardzo Wam dziękuję. Dzięki temu wiem, które przepisy przypadają Wam bardziej do gustu, a nad czym muszę jeszcze popracować:)
Przepisy zamieszczone na Aromatycznych Inspiracjach pojawiły się w tym roku 5 razy w gazetach. Są nimi: makaron z cieciorką w sosie pomidorowo-paprykowym ( publikowane dwukrotnie), blok czekoladowy, sernik z białą czekoladą i chałwą w cieście francuskim oraz naleśniki z brokułami i mortadelą.
Przepis na sernik z białą czekoladą i chałwą w cieście francuskim pojawi się również za niedługo w książce kulinarnej z przepisami polskich blogerów sygnowaną marką Lurpak :)
Z okazji roczku przygotowałam tartę z gruszkami w delikatnym kremie, który kiedyś podpatrzyłam na kotlet tv. Ciasto przygotowałam jednak ze swojego sprawdzonego przepisu. Tarta jest pyszna, delikatna i sprawdzi się w każdej wyjątkowej okazji :) Pod koniec polałam je gorzką czekoladą. Można podać ją także z gałką lodów waniliowych, które znakomicie smakują z gruszkami.
SKŁADNIKI ( na formę do tarty 27 cm):
Na ciasto:
SKŁADNIKI ( na formę do tarty 27 cm):
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g margaryny lub masła
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
- 5-6 gruszek
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać i posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulę. Zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki a następni w plasterki. Pozostałe składniki nadzienia wrzucić do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić.
3. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty ( jeśli używamy metalowej to najpierw ją wysmarować dokładnie tłuszczem). Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Po tym czasie wyciągnąć formę i wyłożyć na ciasto gruszki. Zalać przygotowanym wcześniej kremem. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 35 minut. Wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem można polać roztopioną gorzką czekoladą.
1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać i posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulę. Zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki a następni w plasterki. Pozostałe składniki nadzienia wrzucić do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić.
3. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty ( jeśli używamy metalowej to najpierw ją wysmarować dokładnie tłuszczem). Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Po tym czasie wyciągnąć formę i wyłożyć na ciasto gruszki. Zalać przygotowanym wcześniej kremem. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 35 minut. Wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem można polać roztopioną gorzką czekoladą.
Gratuluję rocznicy:)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego i gratulacje, smacznie ta tarta wygląda
OdpowiedzUsuńGratulacje! A tarta- cudo:)
OdpowiedzUsuńGratulacje! Życzę kolejnych inspirujących przepisów, udanych wypieków i ciągłej radości z gotowania:)
OdpowiedzUsuństo lat sto lat z okazji urodzin bloga:)
OdpowiedzUsuńaby kolejny rok był równie aromatyczny!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis, tarta jest rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńKochana Karolinko z okazji ROCZKU Twojego blogu życzę Ci samych słodyczy i dalszych sukcesów w sprawianiu ludziom przyjemności z konsumpcji
OdpowiedzUsuń