czwartek, 8 września 2011

Omlet z kiełbasą i pomidorami

      Dziś kolejna propozycja na smaczne i szybkie urozmaicenie śniadania. Omlet znakomicie zastępuje poranne kanapki czy jajecznicę. Jest puszysty, syty i pyszny. W tej wersji podałam go z pieczoną kiełbaską, pomidorami i szczypiorkiem. Jeśli ktoś ma obawy przed przewracaniem omletu na drugą stronę tak, aby pozostał w całości, warto przyrządzić go na patelni teflonowej, dzięki temu mamy pewność, że nie przypali się, wyjdzie równy i ładnie się złoży :)


SKŁADNIKI ( na 1 duży omlet):
  • 3 jajka
  • łyżeczka mąki
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 kiełbasy ( u mnie toruńska)
  • szczypiorek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • masło ( do smażenia)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pomidor i kiełbasę pokroić w plasterki. Doprawić solą i pieprzem. Przysmażyć na patelni. Szczypiorek posiekać. Jajka wbić do miski, dokładnie wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wrzucić połowę szczypiorku. Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę jajeczną i usmażyć omlet. Zdjąć na talerz, na połowę nałożyć pomidor z kiełbasą, posypać pozostałym szczypiorkiem. Złożyć na pół.

Rada: do masy jajecznej można dodać ok. 2 łyżki zimnej wody, dzięki czemu omlet będzie bardziej puszysty.


4 komentarze:

  1. Takie śniadanko to bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyjemnie zaczynac dzień z takim pysznym omletem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ohh, będę potrzebować wkrótce takich sytych, energetycznych śniadań...pyszności! I jakie kolorki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze jest dostać takie pyszne śniadanko

    OdpowiedzUsuń