środa, 14 września 2011

Sałatka z fetą, oliwkami i arbuzem w delikatnym chrzanowym sosie

      Dziś pochwalę się moim nowym połączeniem smaków. Może dla niektórych będzie to przesada, ale gwarantuję, że sałatka jest bardzo smaczna :) Do fety, oliwek i arbuza przygotowałam sos na bazie jogurtu, chrzanu i cukru. Dziwne? Może i tak, ale pyszne! Chrzan idealnie pasuje do fety i oliwek, a dodatek niewielkiej ilości cukru sprawia, że doskonale łączy się także z arbuzem :) Ilość składników jest tu oczywiście dowolna, jednak sos sugeruje przygotować w proporcjach podanych poniżej.


SKŁADNIKI ( ilość dowolna):
  • ser feta
  • garść oliwek zielonych lub czarnych
  • arbuz
Na sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki cukru

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Fetę i arbuz pokroić w kostkę, oliwki przekroić na połówki. Składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć. Na talerz nałożyć najpierw fetę i oliwki, polać sosem, a na górę ułożyć arbuz. Schłodzić w lodówce.

4 komentarze:

  1. hmmm intrygujące połączenie!!! ciekawa jestem jak smakuje ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Skojarzyło mi się coś podobnego, dawno temu tłumaczyłam ten przepis na zajęciach angielskiego, dlatego pamiętam, ale feta z chrzanem - tego połączenia nie znałam:), a pewnie jest fajne. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten arbuz.. bardzo niebanalnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten Twój sosik dodaje tej sałatce oryginalności. Chętnie bym spróbowała;)

    OdpowiedzUsuń