wtorek, 18 października 2011

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

      Kolejny przepis z kuchni brytyjskiej. Danie przypomina nasze tradycyjne kotlety mielone, ale nic bardziej mylnego, smakują całkiem inaczej! Są naprawdę pyszne, a zawdzięczają to dodatkowi marchewki, papryki i tymianku oraz znakomitemu sosowi na bazie czerwonego wina. Nawet jeśli nie zamierzacie przyrządzić tego dania, to zachęcam do przygotowania sosu i wykorzystania go do innych dań :)


SKŁADNIKI ( dla 4 osób):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska.

Na kotleciki:
  • 370 g mięsa mielonego ( w oryginale- wołowe)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • sól, pieprz
Na sos:
  • 150 g pieczarek
  • 1 szklanka bulionu wołowego ( może być z kostki)
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 małe zielone cebulki 
  • 2 łyżki mąki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. W misce wymieszać mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, grubo startą marchewkę, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek ,jajko, szczyptę soli oraz pieprz. Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej. Smażyć kotleciki do zarumienienia.

2. Odmierzyć 2 łyżki tłuszczu ze smażonego mięsa i wlać go małego garnka. Wymieszać dokładnie z mąką i ciągle mieszać na małym ogniu przez ok. 1 minutę. Następnie wlać bulion oraz czerwone wino. Cały czas mieszać, aż sos zacznie robić się gęsty. Dodać do sosu pokrojoną cebulkę oraz pokrojone w talarki pieczarki. Gotować, aż pieczarki zmiękną i składniki sosu połączą się.



Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011

1 komentarz: