sobota, 8 października 2011

Sałatka z selerem, figami i serem pleśniowym

     Moje najnowsze odkrycie, połączenie selera, fig i sera pleśniowego. Sałatka bardzo specyficzna i niebanalna. Dla mnie rewelacyjna, jednak sądzę, że osobom wolącym bardziej tradycyjne smaki może nie smakować. Nie sądziłam, że te składniki mogą stworzyć tak idealną całość. Niewątpliwie jednym z ważniejszych elementów jest też dodatek tymianku, który równoważy słodki smak fig z kwaśnym selerem. Namawiam, każdego żeby wypróbował! :)


SKŁADNIKI:
  • słoik selera konserwowego
  • 100 g suszonych fig
  • 120 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 1 kopiasta łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • szczypta soli
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Seler dokładnie odsączyć z zalewy. Figi  i ser pokroić na drobne kawałki. Wszystko wrzucić do miseczki. Majonez wymieszać ze śmietaną solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać do miseczki i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez min. 20 minut.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajne połączenie, tylko nie wiem, czy tego tymianku nie za dużo. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. tymianek bardzo fajnie łączy te składniki :) zapewniam, że nie za dużo, ale jeśli nie przepadasz to można dać mniej :)

    OdpowiedzUsuń