niedziela, 6 listopada 2011

Crostini z jabłkiem i czerwoną cebulą (antipasti)

     Przepis na doskonałą włoską przystawkę. Jabłko i czerwona cebula została idealnie połączona dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Przystawkę robi się błyskawicznie, a smakuje naprawdę pysznie :) Jej smak mieści się pomiędzy słodkim, a wytrawnym. Bardzo fajny pomysł na imprezę lub dla niespodziewanych gości, bo jej przygotowanie trwa zaledwie 10 minut.


   SKŁADNIKI (na 8 crostini):

  -  1 bagietka
  -  1czerwona cebula
  -  1 duże jabłko
  -  2 łyżki octu balsamicznego
  -  1 łyżeczka cukru
  -  szczypta soli
  -  pieprz
  -  oliwa z oliwek do smażenia














    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Źródło: przepis pochodzi z książki "Przekąski na przyjęcia"

    1. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy. W tym czasie obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i mieszamy. Po chwili dodajemy ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty. 

    2. Bagietkę kroimy na kromki i smażymy na osobnej patelni z rozgrzaną oliwą. Gdy będą chrupkie ściągamy. Na każdą nakładamy nadzienie.



    Przepis dodaje jako antipasti do akcji Viva Italia



    oraz akcji (Nie codzienne kanapki)


    (Nie)codzienne kanapki

    2 komentarze:

    1. Wygląda ciekawie. Mi się z kolei przypomniało, że na www.dniherbaty.pl jest ciekawy konkurs dla blogerow (zakładka Herbata z dodatkami)

      OdpowiedzUsuń