piątek, 4 listopada 2011

Naleśniki ruskie z sosem grzybowym

      Na wstępie zachęcam każdego kto jeszcze ich nie wypróbował. Są wspaniałe! Uwielbiam pierogi ruskie i często mam ochotę je zrobić, jednak wtedy przypominam sobie ile czasu zajmuje ich lepienie i od razu rezygnuje z tego pomysłu. Teraz mam cudowny zamiennik, który smakuje tak samo jak pierogi, a nawet lepiej, ponieważ w każdym naleśniku jest dużo nadzienia :) Naleśniki z farszem do pierogów ruskich są znakomitym daniem, dla wszystkich, którzy tak jak ja kochają pierogi ruskie, lecz nie mają czasu, żeby je zrobić. Naleśniki robi się błyskawicznie. Najlepiej smakują podsmażone na patelni. Dodatkowo polałam je grzybowym sosem, dzięki czemu były jeszcze lepsze :)


 SKŁADNIKI ( na  8 dużych naleśników- 27 cm):

Naleśniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
Na farsz:
  • 250 g białego półtłustego twarogu
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
Na sos:
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 12% lub gęstego jogurtu
  • sól, pieprz
  • maggi

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy wody, jeśli zbyt rzadkie mąki. Smażymy naleśniki. Odkładamy na talerz i przykrywamy ścierką, żeby nie stwardniały.
2. Ziemniaki gotujemy. Studzimy. Razem z twarogiem mielimy przez maszynkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia na maśle. Dodajemy do farszu. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Grzyby wrzucamy do rondelka. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę i jogurt, a następnie podbijamy mąką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. 

4. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy w kopertę. Żeby były jeszcze lepsze, podsmażamy na patelni przed samym podaniem. Polewamy sosem. 



7 komentarzy:

  1. Ha nie wpadłam nigdy na to połączenie. Lubie ruskie pierogi o ile nie są zbyt cebulowe a Twój przepis pozwala pokombinowac :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ruskie naleśniki już robiłam -ale nie z sosem grzybowym. Brzmi całkiem całkiem fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka domowa pychota, mimo pory późno-śniadaniowej jest mi właśnie chyba potrzebna. Moje smaki !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno znów zrobiłam naleśniki z nadzieniem ruskim i tak sobie właśnie myślałam, że przydałby się jakiś sosik do nich. Grzybowy wydaje się być idealny!

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepszy do takich pierogow jest sos czosnkowy

    OdpowiedzUsuń
  6. tfu nie pierogow ale nalesnikow

    OdpowiedzUsuń