czwartek, 12 stycznia 2012

Sos słodko-kwaśny II

     Kiedyś na blogu Filozofia Smaku znalazłam przepis na ten cudowny sos. Przygotowałam go w październiku i teraz przynajmniej raz w tygodniu otwieramy po słoiczku. Jest pyszny i ma cudowny kolor. Oczywiście sklepowe sosy przebija we wszystkim. Jemy go najczęściej w takie dni jak dzisiaj, kiedy wracamy późno do domu i nie mamy czasu na gotowanie. Wtedy dobrze jest mieć pod ręką gotowy słoiczek sosu słodko-kwaśnego, do którego najczęściej dodajemy smażone kawałki kurczaka oraz ryż i zachwycamy się pysznym obiadem :)

SKŁADNIKI (na 8 dużych słoików):

  -  3 kg pomidorów
  -  1/2 kg czerwonej papryki
  -  1/2 kg żółtej papryki
  -  1 kg cebuli
  -  łyżka soli
  -  2 łyżki musztardy
  -  2 szklanki cukru
  -  pół łyżeczki pieprzu
  -  1 łyżeczka chilli w proszku
  -  2 łyżki słodkiej papryki
  -  1 łyżeczka curry w proszku
  -  1/2 szklanki octu 10 %
  -  puszka ananasa
  -  puszka kukurydzy
  -  3 łyżki mąki pszennej






SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w grubą kostką, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka i posypujemy solą. Odstawiamy na całą noc.

2. Odlewamy sok, który puściły warzywa. Dodajemy do niego musztardę, cukier, pieprz, chilli, słodką paprykę, curry i ocet.  Gotujemy 30 minut na małym ogniu.

3. Odlewamy sok z puszki ananasa. Dodajemy pokrojony w kostkę ananas i odsączoną kukurydzę. Gotujemy ponownie przez ok. 20 minut.  Sok ananasa łączymy z 3 łyżkami mąki i dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy do sosu, gotujemy do zgęstnienia. Następnie dokładamy przygotowane wcześniej warzywa i ponownie zagotowujemy.

4. Przygotowany sos słodko-kwaśny wkładamy do czystych, wyparzonych pojemników. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut. Następnie słoiki obracamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia. 


3 komentarze:

  1. Zapowiada się smakowicie! A kolor ma rzeczywiście cudowny :) Sprytnie - zrobić raz w dużej ilości i potem tylko sięgać po słoiczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam tego sosu ale słodko kwaśny uwielbiam więc kto wie... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny sos, mam nadzieję, że mi się o nim przypomni latem, kiedy będą pomidory i papryka w ogródku

    OdpowiedzUsuń