środa, 1 lutego 2012

Kurczak marynowany w herbacie z mandarynkami i liczi

       Czy używaliście kiedykolwiek herbaty jako składnika w swoich potrawach? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie bo na prawdę warto :) Pomimo tego, że jestem wielką miłośniczką herbaty, to zawsze spożywałam ją wyłącznie w formie tradycyjnej lub jako składnik ponczów, które wręcz uwielbiam. Ostatnio jednak marka Dilmah zaproponowała mi, żebym spróbowała wykorzystać ją jako składnik potraw, które przygotowuje na bloga. Oczywiście byłam zachwycona tym pomysłem i nie mogłam odmówić:) 

        Na pierwszy ogień przygotowałam kurczaka marynowanego w herbacie z mandarynkami i liczi. Co to był za smak! Lekko ostry sos doskonale współgrał ze słodką mandarynką i z delikatnie różanym smakiem liczi. A co mogę powiedzieć o dodatku herbaty? Przede wszystkim zastosowałam ją do zamarynowania mięsa. Dzięki niej kurczak po usmażeniu zrobił się bardzo delikatny (podobny efekt jaki uzyskuje się po marynowaniu w jogurcie). Herbata podkreśliła smak kurczaka, lecz nie była bardzo wyczuwalna, dzięki czemu nie zdominowała dania. Następnie połączyłam ją z z sosem słodkim chilli i sokiem pomarańczowym. Efekt był fantastyczny, herbata sprawiła, że sos stał się troszkę łagodniejszy i niezwykle aromatyczny. Koniecznie wypróbujcie! A już jutro zapraszam Was ponownie do siebie na konkurs z herbacianymi nagrodami :)


SKŁADNIKI (dla 3 osób):
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki zaparzonej herbaty Dilmah Lychee ( czarna z aromatem liczi) 
  • 3 mandarynki
  • 8 owoców liczi
  • 1 żółta lub biała papryka
  • 2 łyżki sosu słodkiego chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego (lub mandarynkowego)
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Filet z kurczaka pokroić w paski. Wrzucić do miski i zalać sosem sojowym oraz połową przygotowanej herbaty. Odłożyć na bok na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie kurczaka wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem i usmażyć. Pod koniec dodać przyprawę do kurczaka i dokładnie wymieszać.

2. Paprykę pokroić w paski, wrzucić na patelnię z kurczakiem. Dodać sos chilli, sok pomidorowy, pozostałą część herbaty, mandarynki i małe kawałki liczi. Gotować na bardzo małym gazie, aż papryka zmięknie a sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Podawać z ryżem.


4 komentarze:

  1. Takiego kurczaka jeszcze nie smakowałam. Apetycznie wygląda. Pychotka :).

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę letniej świeżości na zimowe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawił mnie, choć nie przepadam za kurczakiem na słodko-kwaśno to muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń