Niedawno nasze podniebienia podbił kurczak w sosie musztardowo-koperkowym. Jest naprawdę wyśmienity. Jego przygotowanie wymaga małego nakładu czasu oraz składników. Sądzę, że prócz sosu Worcester większość z nas posiada wszystkie składniki niezbędne do jego przyrządzenia. Sos można jednak pominąć, jeżeli nie mamy do niego dostępu, a kurczak będzie również bardzo smaczny. Jednak zachęcam, żeby go poszukać, ponieważ sprawia, że zwykły sos musztardowy zamienia kurczaka w wyrafinowane danie.
SKŁADNIKI (dla 3 osób):
- 1 cebula
- 3 łyżki musztardy
- szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu Worcester
- koperek
- sól
- świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Kurczaka pokroić w kostkę. Ugotować w posolonej wodzie. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ugotowane mięso i zalać bulionem. Zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać musztardę oraz sos Worcester oraz garść koperku.
2. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut. Po podaniu na talerz posypać ponownie koperkiem. Danie dobrze smakuje z kaszą jęczmienną.
mmm kurczak w sosie!:) dawno nie jadłam takiego z prawdziwego zdarzenia!
OdpowiedzUsuńobserwuje:)
uwielbiam ten sosik :) pyszności!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie.Uwielbiamy dodawać worcester do sosów, bo znacząco zmienia ich smak
OdpowiedzUsuńa co to za sos worcester bo słyszę o nim pierwszy raz i co można zamiast niego dodać bo u mnie na wsi w sklepie wątpię bym coś takiego dostała?
OdpowiedzUsuńJest to sos o korzennym smaku, który można dostać w dużych hipermarketach. Niekiedy jest dostępny w Lidlu. Jeśli nie masz do niego dostępu, najlepiej go pominąć. Danie bez niego będzie też pyszne:)
OdpowiedzUsuń