niedziela, 26 lutego 2012

Kurczak w sosie musztardowo-koperkowym

      Niedawno nasze podniebienia podbił kurczak w sosie musztardowo-koperkowym. Jest naprawdę wyśmienity. Jego przygotowanie wymaga małego nakładu czasu oraz składników. Sądzę, że prócz sosu Worcester większość z nas posiada wszystkie składniki niezbędne do jego przyrządzenia. Sos można jednak pominąć, jeżeli nie mamy do niego dostępu, a kurczak będzie również bardzo smaczny. Jednak zachęcam, żeby go poszukać, ponieważ sprawia, że zwykły sos musztardowy zamienia kurczaka w wyrafinowane danie.


   SKŁADNIKI (dla 3 osób):
      -  2 piersi z kurczaka
      -  1 cebula
      -  3 łyżki musztardy
      -  szklanka bulionu drobiowego
      -  1 łyżka sosu Worcester
      -  koperek
      -  sól
      -  świeżo mielony pieprz












    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    1. Kurczaka pokroić w kostkę. Ugotować w posolonej wodzie. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ugotowane mięso i zalać bulionem. Zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać musztardę oraz sos Worcester oraz garść koperku. 

    2. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut. Po podaniu na talerz posypać ponownie koperkiem. Danie dobrze smakuje z kaszą jęczmienną.


    5 komentarzy:

    1. mmm kurczak w sosie!:) dawno nie jadłam takiego z prawdziwego zdarzenia!

      obserwuje:)

      OdpowiedzUsuń
    2. uwielbiam ten sosik :) pyszności!

      OdpowiedzUsuń
    3. Brzmi pysznie.Uwielbiamy dodawać worcester do sosów, bo znacząco zmienia ich smak

      OdpowiedzUsuń
    4. a co to za sos worcester bo słyszę o nim pierwszy raz i co można zamiast niego dodać bo u mnie na wsi w sklepie wątpię bym coś takiego dostała?

      OdpowiedzUsuń
    5. Jest to sos o korzennym smaku, który można dostać w dużych hipermarketach. Niekiedy jest dostępny w Lidlu. Jeśli nie masz do niego dostępu, najlepiej go pominąć. Danie bez niego będzie też pyszne:)

      OdpowiedzUsuń