poniedziałek, 12 marca 2012

Makaron z tuńczykiem i czarnymi oliwkami

      Bardzo smaczny sposób podania makaronu, oczywiście dla osób, które uwielbiają tuńczyka i oliwki :) Dla mnie rewelacyjny, mogłabym go jeść codziennie. Wspaniale smakuje z makaronem razowym, posypany natką pietruszki. Danie można urozmaicić także kaparami.


  SKŁADNIKI ( 4 porcje):
      -  makaron razowy (penne lub świderki)
      -  2 puszki tuńczyka w oleju
      -  czarne oliwki
      -  1 duża puszka krojonych pomidorów
      -  2 cebule
      -  1-2 ząbki czosnku
      -  2 papryczki chilli
      -  1 łyżeczka cukru
      -  1 pęczek natki pietruszki
      -  sól, pieprz
      -  oliwa








       
      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
      Źródło: "Makaron. Zwykły, niezwykły i typowo włoski" 

      1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną papryczkę chilli i poddusić.

      2. Dodać pomidory wraz z zalewą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać pokrojone w paski oliwki i gotować 10 minut. Natkę pietruszki posiekać. Tuńczyka odsączyć z oleju. Podzielić na kawałki i dodać do sosu. Makaron nałożyć na talerze, polać sosem i posypać pietruszką.




       Konkurs makaronowy

      7 komentarzy:

      1. wspaniały makaron :) Myślę, że pasowałby do tego konkursu http://makaroniary.blogspot.com/2012/03/konkurs-zielono-czerwony-makaron.html

        OdpowiedzUsuń
      2. Bardzo smaczna propozycja, warto wypróbować nowe smaki :)

        OdpowiedzUsuń
      3. wygląda apetycznie i na pewno super smakuje :)))

        OdpowiedzUsuń
      4. Prosto, a pysznie. Tak jak lubie!

        OdpowiedzUsuń
      5. A może dodasz przepis do konkursu http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o wklejeniu banerka akcji.

        OdpowiedzUsuń
      6. fajny bo mi sie tez tunczyk nigdy nie nudzi:)

        OdpowiedzUsuń
      7. Karolino wygrałaś w konkursie, podaj swój adres do wysyłki nagrody :)

        OdpowiedzUsuń