sobota, 21 kwietnia 2012

Konkurs! Sernikowo!

Kochani! 

         Bardzo miło mi poinformować, że przepis na Sernik z białą czekoladą i chałwą w cieście francuskim, który znajduje się  na blogu został nagrodzony przez krytyka kulinarnego Piotra Bikonta w ramach Wyboru Kulinarnego Bloga Roku 2011. Przepis został opublikowany w książce "Najlepsze przepisy polskich blogerów" sygnowaną marką Lurpak, która właśnie znalazła się w sprzedaży w polskich księgarniach. Książka zawiera ciekawe propozycje urozmaicenia Kuchni Polskiej. Cieszy mnie również fakt, że książka została bardzo profesjonalnie wydana. Zawiera wiele ciekawych przepisów pochodzących z polskich blogów kulinarnych oraz wspaniałe ilustracje. Będzie bardzo interesującą pozycją w kuchennej biblioteczce. 




       W związku z tym chciałam zorganizować dla Was konkurs, w którym do wygrania jest 1 egzemplarz tej wspaniałej książki! Będzie ona stanowiła wspaniałą bazę do wypróbowania nowych, ciekawych pomysłów oraz zaskoczenia rodziny i znajomych nietuzinkowymi potrawami i słodkościami :) Co należy zrobić żeby ją zdobyć?

      Podaj propozycję przepisu na ulubiony sernik, który zawsze zachwyca Twoich gości. Zaskocz mnie nietuzinkowym połączeniem składników i smaków! 
Bardzo mile widziane będą również zdjęcia sernika. Przepisy wysyłajcie na adres aromatyczneinspiracje@gmail.com lub pozostawiajcie w poniższych komentarzach do 5 maja 2012. Zwycięzcę, do którego trafi egzemplarz książki ogłoszę 7 maja na stronie. Powodzenia!


15 komentarzy:

  1. Przede wszystkim gratuluję Ci opublikowania przepisu w książce "Najlepsze przepisy polskich blogerów". Chętnie wezmę udział w konkursie, w którym jest do wygrania ta książka. Niedawno zamieściłam na swoim blogu przepis na sernik, na punkcie którego moja rodzina szaleje. Ten sernik zawsze się udaje:) Przepis nie jest skomplikowany, ale obszerny- dlatego podaję link:
    http://zdrowszakuchnia.blogspot.com/2012/04/sernik-z-rosa.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdeczne gratulacje! Musi być niezmiernie miło, mając w ręku książkę ze swoim przepisem :)

    Nie wiem czy można podawać linki do wpisu na blogu w ramach konkursu, ale jeśli tak to polecam sernik z serków Ostrovia, który ma rodowód w moich rodzinnych stronach: http://www.poezja-smaku.pl/sernik-z-serkow-ostrovia/
    Zdrowy wypiek bez mąki i proszku do pieczenia. Nietypowy, delikatny, pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Moj ulubiony sernik, ktory zawsze smakuje gosciom i domownikom, jest nieskomplikowany, bez zadnych wymyslnych dodatkow, za to zachwyca pyszna, kremowa konsystencja. To gratka dla wielbicieli sernikow w angielskim stylu: ciezkich, zwartych, mazistych. W wersji light nadaje sie nawet dla tych, ktorzy dbaja o linie :)
    http://maggiegotuje.blogspot.co.uk/2012/01/ulubiony-troche-lzejszy-sernik.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedyna sluszna prawda jest taka, ze wszystkie serniki pyszne sa ;) Jesli jednak mialabym wybrac ten jeden jedyny, to najpyszniejszy i zaskakujacy jest ten: http://razadobrze.blogspot.com/2011/05/rrrabarrbarrr.html

    Nawet ci, ktorzy za rabarbarem nie przepadaja, wcinaja bez zastanowienia - przetestowalam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za zaproszenie do konkursu! Na pewno wymyślę coś oryginalnego i wyślę przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój od niedawna ukochany, aczkolwiek taki raczej zwykły, bez udziwnień to sernik baranek:)
    http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/04/Sernik-Baranek.html
    Nie było osoby, którerj by nie posmakował:) to mój sernik idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ogromne gratulacje z powodu publikacji przepisu!!!
    Mój ulubiony sernik to taki z dodatkiem budyniu. Idealny zarówno w klasycznym wydaniu, jak i wersji light :)
    http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/03/sernik-czarno-biay.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Karolina, po pierwsze to aż mnie ciarki przeszły, bo mieszkamy w tym samym mieście!!! Nie znałam dotąd żadnej bloggerki ze Śląska, miałam nawet wrażęnie, że tylko Pomorze bloguje, a tu proszę :) Dziękuje za zaproszenie do konkursu, przesyłam swój ostatnio upieczony sernik, nie ma w nim nietuzinkowego połączenia smaków, ale ręczę, że jest świetny :)

    http://ciasteczkolandia.blox.pl/2012/04/SERNIK-Z-BUDYNIEM-I-MLEKIEM.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratulacje! Mój sernik nie jest mocno wyrafinowany w smaku, ale połączenie kakaowego kruchego spodu, gładkiego sera i wiśni jest wyśmienite, musisz spróbować! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2223
    ania@wlodarczyki.net

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmmm, ciężko się tu zdecydować na ten jeden jedyny... Ale myślę, że najwięcej ochów i achów zbiera wymyślony przeze mnie sernik z batonikami twix. Kremowy, rozpływajacy się w ustach, śmietankowy serek z białą czekoladą... A w każdym kęsie kryje się chrupko-ciągnąca niespodzianka. Wcale nie za słodki - wbrew pozorom. Mogę obiecać, że każdy kto go spróbuje, będzie z miłą chęcia do niego powracał.
    http://pasjebeti.blogspot.com/2012/04/kremowy-sernik-z-batonikami-twix.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepszy sernik robi mama - bez dwóch zdań: z ciemną kruszonką, albo gotowany na biszkoptach albo lekki jak puszek z brzoskwiniami. Ja uderzam z grubej rury i do masy sernikowej dorzucam czekoladę, dużo czekolady. Jeszcze przepisu nie umieściłam na blogu, choć wypiek według tej receptury przygotowywałam parokrotnie (a nie dał się sfotografować, bo został zjedzony;)) Dlatego podrzucam przepis tu - może się skusisz - czekoladowa pychota w kąpieli wodnej:

    20 dag herbatników
    10,5 dag masła
    4 tabliczki gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
    3 łyżki kakao
    60 dag sera homogenizowanego (waniliowy)
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    20 dag śmietanki 20%

    Rozkruszone herbatniki łączę z 10 dag roztopionego masła. Układam je na spodzie tortownicy. Podpiekam w piekarniku przez ok. 10 min.

    Połamaną czekoladę i resztę masła topię. Do masy dodaję kakao.

    W misce ubijam serek z cukrem, po czym dodaję kolejno jaja. Na koniec dodaję śmietanę.

    Teraz zaczynają się przygotowania do kąpieli wodnej. Tortownicę ze spodem owijam szczelnie folią aluminiową i wstawiam do większej tortownicy. Na kruchy spód wylewam czekoladowo-serową masę. Do większej tortownicy wlewam wodę. Całość wstawiam na ok. 50min do rozgrzanego piekarnika. Co jakiś czas uzupełniam wodę, która albo wyparowuje, albo wylatuje;)

    Sernik jest kremowy, intensywnie czekoladowy - idealny na deser.

    OdpowiedzUsuń
  12. http://tasty-and-healthily.blogspot.com/2012/04/bananowy-z-kakowym-wierzchem-sernik.html
    A to moja propozycja:-). Idealny, kremowy z mocno wyczuwalną owocową nutą:).

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,
    ja dzisiaj zdradzę przepis na mój ulubiony sernik z mascarpone o dwóch obliczach:
    1 oblicze - jedzony, gdy ma temp. pokojową - smakuje mięciutko, wybornie, puchowo
    2 oblicze - jedzony schłodzony mocno w lodówce - smakuje obłędnie, jak lody z chrupiącymi ciasteczkami i owocami wg upodobań.

    A zatem przepis:

    Składniki na spód:
    - 75g masła
    - 225g pokruszonych herbatników

    Składniki na masę:
    - 500g sera mascarpone
    - 2 jajka
    - 250g białej czekolady

    opcjonalnie:
    - ok. 30-50dag truskawek, moreli lub innych owoców


    Na spód należy roztopić masło i wymieszać je z pokruszonymi herbatnikami, następnie wysypać na dno tortownicy i docisnąć wypukłą częścią łyżki.

    Nagrzać piekarnik do 175 st. C. W tym czasie przygotować masę: roztrzepać jajka, dodać do nich mascarpone. Czekoladę należy rozpuścić i i ostudzić, następnie wmieszać do sera. Można dodać pokrojone owoce. Masę wylać na spód, piec ok.1h.

    Smacznego

    Beata
    greese@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. ja proponuje sernik w pomarańczowym wydaniu, cudownie orzeźwiający:)

    http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2012/01/sernik-pomaranczowy.html

    i oczywiście gratuluje takiego wyróżnienia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. gratuluję wyróżnienia
    ja proponuje sernik cytrynowy z marcepanem - przepis wysłałam na e:mail

    OdpowiedzUsuń