sobota, 7 kwietnia 2012

Mazurek kajmakowy z czarną porzeczką i ganache

     Dzisiaj przedstawiam Wam świąteczny mazurek. Powiem szczerze, że mazurki kajmakowe nigdy mnie nie interesowały ze względu na ... sam kajmak. Zawsze wydawało mi się, że to takie nie interesujące ciasto. Ostatnio jednak na blogu Kulinarne spotkania odkryłam to wyjątkowe połączenie - kajmak, czarna porzeczka i czekolada. No i postanowiłam, że w końcu zrobię swój mazurek! Warto było :) Oryginalny przepis jednak troszkę zmodyfikowałam. Wykorzystałam swój sprawdzony przepis na kruche ciasto, a górę polałam ganache, czyli czekoladą ze śmietaną. Ciasto nie jest za słodkie dzięki gorzkiej czekoladzie i kwaśnej porzeczce. Mazurka można przybrać na tysiąc sposobów, ograniczyć może Was jedynie wyobraźnia :) Najlepiej upiec 2 dni wcześniej, dzięki czemu uzyskamy najlepszy smak:)  Wesołych Świąt! 


  SKŁADNIKI: 

  Kruche ciasto:
      -  3 szklanki mąki pszennej
      -  2 żółtka
      -  200 g masła
      -  100 g cukru
      -  szczypta soli
        Nadzienie:
          -  250 g dżemu z czarnej porzeczki
          -  200 g gotowej masy kajmakowej/ krówkowej
          -  150 g czekolady gorzkiej
          -  100 ml śmietany 30%
             Do ozdoby: bakalie, owoce kandyzowane, kolorowe pisaki itp.




           

          SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

          1. Składniki na kruche ciasto wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą łączymy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylepić dokładnie ciastem. Piec przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

          2. Gdy ciasto będzie upieczone, lekko je ostudzić. Nałożyć wartę dżemu, a na nią masę kajmakową. Śmietankę wlać do garnka i zagotować. Zalać nią połamaną na kostki czekoladę i energicznie mieszać do roztopienia czekolady. Nie zagotowawać. Nałożyć na ciasto i od razu dowolnie ozdobić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

          UWAGA: Należy bardzo uważać przy wyciąganie ciasta z formy, ponieważ jest delikatne i może pęknąć!

          6 komentarzy:

          1. Też miałam zrobić z dżemem porzeczkowym, ale go zjadłam, została tylko masa kajmakowa :). Wesołych Świąt ! :D

            OdpowiedzUsuń
          2. Oj wierzę, ja wyjadłam połowę słoiczka, ale na całe szczęście troszkę zostało do mazurka;)

            Wesołych:)

            OdpowiedzUsuń
          3. Musi smakować obłędnie:) Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt:)

            OdpowiedzUsuń
          4. pięknych
            Świąt
            posypanych cukrem pudrem

            OdpowiedzUsuń
          5. Apetyczny ten mazurek :)
            Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych

            OdpowiedzUsuń
          6. ale pychotka! :)

            Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!

            OdpowiedzUsuń