piątek, 13 kwietnia 2012

Sernik z jabłkami i płatkami migdałowymi

      I znowu musiałabym napisać, że jest to najlepszy sernik jaki jadłam. A tak naprawdę to już sama chyba nie wiem, który jest najlepszy:) Jestem sernikoholiczką i każdy następny wydaje mi się tym ulubionym. Ten jest wyjątkowy. To idealny kompromis dla  tych, którzy uwielbiają zarówno serniki jak i szarlotkę. Teraz już nie musicie zastanawiać się, który z nich upiec, bo możecie mieć dwa w jednym :) Spód na bazie pysznych ciasteczek, pokryty dużą ilością bardzo wilgotnego, rozpływającego się w ustach sera ze wspaniałą jabłkową warstwą z rodzynkami i nutką cynamonu. Czy może być coś wspanialszego? :)

    SKŁADNIKI ( na tortownicę 29 cm):
        Spód:

     -  300 g ciastek typu digestive
      -  100 g masła
      -  2 płaskie łyżeczki cynamonu
      -  1 łyżka mleka

         Masa serowa :
          -  1 kg twarogu na serniki
          -  100 g mąki ziemniaczanej
          -  240 g cukru pudru
          -  8 jajek
          -  400 ml śmietanki 30%
          -  skórka pomarańczowa

             Masa jabłkowa :
              -  7 słodkich jabłek
              -  garść rodzynek
              -  1 płaska łyżka przyprawy do szarlotki lub  cynamonu
                                                                                                   Dodatkowo:
                                                                                                   -  płatki migdałowe



                  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

                  1. Ciasteczka pokruszyć blenderem. Połączyć z pozostałymi składniki na spód. Zwinąć w kulę i wstawić do lodówki na 25 minut. Po tym czasie tortownicę wysmarować bardzo dokładnie tłuszczem i wylepić przygotowanym ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.

                  2. Śmietankę 30% ubić za pomocą miksera. Resztę składników na masę serową dokładnie połączyć ze sobą mikserem, na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

                  3. Rodzynki zalać wrzątkiem. Jabłka dokładnie obrać i pokroić w średnią kostkę. Wrzucić na patelnię i zalać do połowy wodą. Gotować do momentu, aż będą miękkie. Dodać rodzynki i przyprawę do szarlotki lub cynamon. Wymieszać.

                  4. Wyjąć tortownicę z ciastem z lodówki. Wyłożyć na nim masę serową, a następnie masę jabłkową. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 1,5 h. Zgasić piekarnik i pozostawić do ostygnięcia. Po wyjęciu posypać płatkami migdałowymi. Gdy sernik będzie zimny, wstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć z formy.

                  5 komentarzy:

                  1. Ja też najbardziej lubię serniki. I takie szczególnie!

                    OdpowiedzUsuń
                  2. Nie próbowałam, ale wiem że śmiało mogę powiedzieć - uwielbiam

                    OdpowiedzUsuń
                  3. gdzie nie zerkne to serniki...ten tez wyglada slicznie i pewno super smakuje:)

                    OdpowiedzUsuń
                  4. fantastyczne połączenie !!! musze koniecznie to zjeść:)

                    OdpowiedzUsuń