wtorek, 15 maja 2012

Gulasz z indyka z cukinią i płatkami migdałowymi

      To jeden z moich ulubionych gulaszy, a to wszystko za sprawą dużej ilości cukinii, którą bardzo lubię oraz białego wina. Przepis ten pochodzi od braci Kuroń, zmieniłam jednak nieznacznie proporcje składników oraz urozmaiciłam go jednak dodatkiem płatków migdałowych, które idealnie pasują do całości. Gulasz można przygotować także z dodatkiem piersi kurczaka. Wyśmienicie smakuje z dużą ilością świeżej bazylii. 

 
  SKŁADNIKI ( na 4 porcje):
      -  500 g filetu z indyka lub kurczaka
      -  1 puszka pomidorów krojonych
      -  1 średni por (biała część)
      -  2 średniej wielkości cukinie
      -  200 ml białego wina
      -  150 ml słodkiej śmietanki
      -  2 łyżeczki majeranku
      -  garść płatków migdałowych
      -  świeża bazylia
      -  sól, pieprz
      -  oliwa










      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Białą część pora pokroić w plasterki. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w średniej wielkości plastry. Na oliwie podsmażyć pora, dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć ok. 5 minut. Do mięsa dodać wino i gotować kolejne 5 minut, aby wino odparowało.

      2. Następnie dołożyć cukinie, pomidory w puszcze oraz majeranek. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Pod koniec dodać śmietankę i gotować jeszcze 5 minut. Podawać posypane obficie płatkami migdałowymi oraz świeżą bazylią. 


      4 komentarze:

      1. Wygląda tak ładnie i smakowicie, że nie pasuje mi na Kuroniów ;-) To pewnie przez Twoje zmiany i innowacje ;-)

        OdpowiedzUsuń
      2. uff ależ danko..normalnie odlot a ja mam akurat skladniki więc moze jutro odgapie ;)

        OdpowiedzUsuń
      3. Uwielbiam dodatek cukinii w takich daniach:-)

        OdpowiedzUsuń