środa, 27 czerwca 2012

Grillowany kurczak z ogórkiem i salsą pomidorową

      Kolejna propozycja na wykorzystanie patelni grillowej podczas obiadu. Pyszny i bardzo soczysty grillowany kurczak podany z orzeźwiającą i letnią salsą pomidorową z dodatkiem ogórka. Danie jak najbardziej godne polecenia. Jeśli planujecie wykorzystać klasyczny grill, można przyrządzić samą salsę, która doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs. 



  SKŁADNIKI (dla 4 osób):
      -  4 filety z kurczaka
      -  2 pomidory
      -  1 długi zielony ogórek
      -  1 czerwona cebula
      -  2 łyżki słodkiego sosu chilli
      -  3 łyżeczki soku z limonki
      -  słodka papryka (opcjonalnie)
      -  sól, pieprz













      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
      Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska


      1. Piersi z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie słodką papryką. Delikatnie posmarować oliwą. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej do zarumienienia.

      2. Pomidor pokroić w kostkę, a zielony ogórek i cebulę w paski. Wrzucić do miski. Dodać sos słodki chilli, sok z limonki i dokładnie wymieszać. Na talerze położyć mięso, a na każdy kawałek salsę.


      1 komentarz: