niedziela, 30 września 2012

Integracja blogerów na Śląsku

      Wczoraj miałam okazję uczestniczyć pierwszy raz w spotkaniu integracyjnym blogerów kulinarnych organizowanym na Śląsku. Odbyło się ono w katowickim bar&bistro Cyferblat. Organizatorem spotkania było Doceń Polskie.


      Spotkanie rozpoczęło się około godziny 11 degustacją propozycji śniadaniowych, które podane zostały w formie szwedzkiego stołu. Można było na nim znaleźć m.in musli, jajka z kawiorem, sery, oliwki, dipy czy ziemniaki z jajecznicą. 




      Po śniadaniu i krótkim zapoznaniu się z blogerkami, przyszedł czas na warsztaty na temat alternatywnych sposobów parzenia kawy prowadzone przez założyciela Krakowskiej Kooperatywy Kawowej. Kawa została przyrządzona w kilku ciekawych urządzeniach: French Press, Aero Press, Syphone, Chemex i Drip.



    Ponieważ nie jestem wielkim zwolennikiem picia kawy (chyba, że z dużą ilością mleka i cukru), zainteresowały mnie te warsztaty. Jednak szczerze mówiąc, po degustacji każdej kolejnej umacniałam się w przekonaniu, że kawa nie jest dla mnie.  Pomimo tego dobrze było się dowiedzieć, które kawy powinniśmy pić, a które nie oraz przyjrzeć się samemu procesowi jej przygotowywania. 
      Pod koniec kilkugodzinnego spotkania, każda z uczestniczek otrzymała upominki od organizatorów. Cieszę się, że w końcu takie spotkanie zostało zorganizowane na Śląsku i miałyśmy okazję poznać się na żywo. Mam oczywiście nadzieję, że to nie ostatni raz :)

6 komentarzy: