niedziela, 9 września 2012

Puszyste placki z kurczaka i rzodkiewki

              Jeśli nie macie pomysłu i dużej ilości czasu na przyrządzenie obiadu, a chcecie zachwycić swoich domowników, koniecznie przygotujcie placki z kurczaka. Są błyskawiczne, wyśmienite i wykonane z łatwo dostępnych produktów. Można dodać do nich te składniki, które lubimy najbardziej. Moja wersja zawiera paprykę i rzodkiewkę, która bardzo przyjemnie chrupie podczas jedzenia i delikatnie zaostrza smak placków. Są rewelacyjne i wiem, że podbiją Wasze kubki smakowe :)


   SKŁADNIKI ( na 12 placków):
      -  2 pojedyncze filety z kurczaka
      -  1 duża rzodkiewka
      -  1/2 żółtej lub czerwonej papryki
      -  1 duża łyżka majonezu
      -  2 łyżki mąki
      -  1 duże lub 2 małe jajka
      -  garść posiekanej, świeżej pietruszki
      -  1/2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
      -  sól, pieprz
      -  olej do smażenia






    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    1. Filety kroimy w kostkę, wkładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Rzodkiewkę z papryką również kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa. Następnie dodajemy majonez, mąkę, jajko i posiekaną pietruszkę.

    2. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i delikatnie formujemy na niej kształt placków.  Smażymy na małym ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.


    4 komentarze:

    1. O, takich placuszków jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają, może spróbuję :)

      OdpowiedzUsuń
    2. ciekawe...ja poproszę ze 3 szt na spróbowanie :) :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Super pomysł :) chętnie wypróbuje!Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    4. O, to prawdziwa deska ratunku dla mnie w ostatnich dniach ;) na pewno skorzystam :)

      OdpowiedzUsuń