Kolejna propozycja ziemniaków, które możemy przyrządzić, gdy znudzą nam się te podane w tradycyjnej wersji. Można je nafaszerować ulubionymi dodatkami, jednak mi najbardziej smakują z dodatkiem pieczarek, tymianku i sera. Pasują do delikatnego mięsa i warzywnych surówek.
SKŁADNIKI:
- 350 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 200 g żółtego sera w plastrach
- tymianek
- sól, pieprz
- oliwa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki. Łyżką wydrążamy środki. Pieczarki z cebulą kroimy w kostkę. Smażymy razem na patelni przez około 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i tymiankiem. Faszerujemy ziemniaki i spryskujemy dokładnie oliwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu i pieczemy przez ok. 45 minut (sprawdzamy widelcem miękkość ziemniaków). Około 7 minut przed końcem pieczenia nakładamy na każdą połówkę pół plasterka sera. Podajemy ciepłe.
ale fajny pomysł! wykorzystam pewnie niebawem :)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami to jeszcze nie robiłam muszę następnym razem wypróbować koniecznie:)
OdpowiedzUsuńZnakomicie wyglądają, nabrałem na takie ziemniaczki ochoty.
OdpowiedzUsuńjakie smaczniutkie :)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńmala-cukierniczka.blogspot.com
a jak smakują na zimno.?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwłasie tego szukałam :)
OdpowiedzUsuń