wtorek, 23 października 2012

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

      Kolejna propozycja ziemniaków, które możemy przyrządzić, gdy znudzą nam się te podane w tradycyjnej wersji. Można je nafaszerować ulubionymi dodatkami, jednak mi najbardziej smakują z dodatkiem pieczarek, tymianku i sera. Pasują do delikatnego mięsa i warzywnych surówek.


   SKŁADNIKI:
      -  8 dużych ziemniaków
      -  350 g pieczarek
      -  1 duża cebula
      -  200 g żółtego sera w plastrach
      -  tymianek
      -  sól, pieprz
      -  oliwa












       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki. Łyżką wydrążamy środki. Pieczarki z cebulą kroimy w kostkę. Smażymy razem na patelni przez około 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i tymiankiem. Faszerujemy ziemniaki i spryskujemy dokładnie oliwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

      2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu i pieczemy przez ok. 45 minut (sprawdzamy widelcem miękkość ziemniaków). Około 7 minut przed końcem pieczenia nakładamy na każdą połówkę pół plasterka sera. Podajemy ciepłe.


      8 komentarzy: