wtorek, 18 grudnia 2012

Semifreddo waniliowe z malinami

      Semifreddo jest tradycyjnym włoskim średnio zmrożonym deserem. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Najczęściej podawany jest z dodatkiem sezonowych owoców, ale w zimie można wykorzystać do niego także te mrożone. Niezawodnie zastąpi ulubione lody. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Deser można przygotować w foremkach o różnych kształtach, dzięki czemu będzie pięknie prezentował się na stole. Można także wykorzystać klasyczną keksówkę. Ograniczyć może Was jedynie wyobraźnia Poniżej prezentuje przepis na niezawodne połączenie waniliowego semifreddo z malinami.

    SKŁADNIKI ( na dużą keksówkę):
      -  500 g schłodzonej śmietany kremówki 30%
      -  4 jajka
      -  150 g cukru pudru
      -  2 łyżeczki cukru waniliowego
      -  200 g malin

       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
      Źródło: Okuchnia + moje zmiany

      1. Maliny rozdrobnić widelcem. Jajka wbić do miski. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Miskę włożyć do większego naczynia z gotującą się wodą. Jajka dokładnie ubić z cukrem. Miskę wyjąć z naczynia z wodą i nadal ubijać do momentu całkowitego ostygnięcia powstałej masy. Ubić śmietanę kremówkę. Połączyć z masą jajeczną i dokładnie wymieszać. Następnie dodać maliny i ponownie wymieszać. 

      3. Keksówkę lub inną dowolną formę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej przyrządzoną masę. Górę formy przykryć ponownie folią. Wstawić do zamrażarki na ok. 5 godzin.  


      4 komentarze: