Po ostatnim połączeniu kurczaka z jabłkami i miodem postanowiłam pokombinować jeszcze w połączeniach. Niedawno miałam okazję jeść pyszną sałatkę na bazie buraków, rodzynek i tymianku, na którą przepis za niedługo umieszczę na blogu. Dodałam do niej śmietanę oraz przyprawy i w taki sposób powstał pyszny sos do kurczaka. Podałam go z tłuczonymi ziemniakami, jednak bardzo dobrze komponuje się również z ryżem lub kaszą. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI ( dla 3-4 osób):
- 2 średnie buraki
- ok. 150 ml śmietany 18% do zup (sosów)
- garść rodzynek
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- świeżo mielony pieprz, sól
- maggi
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Buraki oraz mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Do garnka wlać śmietanę, mięso i buraki. Zalać wodą w takiej ilości, aby wszystko zakryć.
2. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz oraz rodzynki. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut do momentu, aż buraki będą miękkie i sos zredukuje swoją objętość. 5 minut przed końcem dodać tymianek. Doprawić do smaku maggi.
zaskakujace dodatki :buraczki i rodzynki-chętnie bym spróbowała..
OdpowiedzUsuńAle ciekawe połączenie smaków, chętnie skosztowałabym dania ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuń