Kurczak z jabłkami i miodem to znakomita propozycja na pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad, który na pewno zaskoczy nie jedną osobę swoim smakiem. Nie sugerujcie się jednak jabłkami w tym daniu, bo jego smak ma z nimi nie wiele wspólnego. A to wszystko przed dodatek wina, miodu i świeżo mielonego pieprzu. Danie bardzo dobrze komponuje się z dzikim lub brązowym ryżem. Polecam!
SKŁADNIKI ( dla 4 osób):
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżki płynnego miodu ( dałam lipowy)
- 1/2 kieliszka półsłodkiego czerwonego wina
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- świeżo zmielony pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Piersi z kurczaka przyprawić solą i pieprzem ( nie rozbijać). Na patelni roztopić masło, wrzucić mięso i smażyć do uzyskania złotego koloru.
2. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do mięsa, a następnie wlać wino i miód. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dusić przez ok. 15 minut Po tym czasie mąkę dokładnie wymieszać ze 100 ml wody i wlać na patelnię. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 3 minuty.
ależ ciekawe połaczenie !!!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńPolecam. Pycha!
OdpowiedzUsuń