niedziela, 30 czerwca 2013

Kurczak z buraczkami i rodzynkami

      Po ostatnim połączeniu kurczaka z jabłkami i miodem postanowiłam pokombinować jeszcze w połączeniach. Niedawno miałam okazję jeść pyszną sałatkę na bazie buraków, rodzynek i tymianku, na którą przepis za niedługo umieszczę na blogu. Dodałam do niej śmietanę oraz przyprawy i w taki sposób powstał pyszny sos do kurczaka. Podałam go z tłuczonymi ziemniakami, jednak bardzo dobrze komponuje się również z ryżem lub kaszą. Koniecznie wypróbujcie!


  SKŁADNIKI ( dla 3-4 osób):
      -  2 duże piersi z kurczaka
      -  2 średnie buraki
      -  ok. 150 ml śmietany 18% do zup (sosów)
      -  garść rodzynek
      -  1,5 łyżeczki tymianku
      -  2 kulki ziela angielskiego
      -  2 liście laurowe
      -  świeżo mielony pieprz, sól
      -  maggi










       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Buraki oraz mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Do garnka wlać śmietanę, mięso i buraki. Zalać wodą w takiej ilości, aby wszystko zakryć.

      2. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz oraz rodzynki. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut do momentu, aż buraki będą miękkie i sos zredukuje swoją objętość.  5 minut przed końcem dodać tymianek. Doprawić do smaku maggi.

      3 komentarze:

      1. zaskakujace dodatki :buraczki i rodzynki-chętnie bym spróbowała..

        OdpowiedzUsuń
      2. Ale ciekawe połączenie smaków, chętnie skosztowałabym dania ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

        OdpowiedzUsuń
      3. Ciekawe połączenie, chętnie spróbuję.

        OdpowiedzUsuń