wtorek, 18 czerwca 2013

Kurczak z jabłkami i miodem

      Kurczak z jabłkami i miodem to znakomita propozycja na pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad, który na pewno zaskoczy nie jedną osobę swoim smakiem. Nie sugerujcie się jednak jabłkami w tym daniu, bo jego smak ma z nimi nie wiele wspólnego.   A to wszystko przed dodatek wina, miodu i świeżo mielonego pieprzu. Danie bardzo dobrze komponuje się z dzikim lub brązowym ryżem. Polecam!


  SKŁADNIKI ( dla 4 osób):
      -  4 piersi z kurczaka
      -  3 średnie jabłka
      -  2 łyżki płynnego miodu ( dałam lipowy)
      -  1/2 kieliszka półsłodkiego czerwonego wina
      -  1 łyżeczka mąki pszennej
      -  2 łyżki masła
      -  świeżo zmielony pieprz
      -  sól












      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Piersi z kurczaka przyprawić solą i pieprzem ( nie rozbijać). Na patelni roztopić masło, wrzucić mięso i smażyć do uzyskania złotego koloru.

      2. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do mięsa, a następnie wlać wino i miód. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dusić przez ok. 15 minut Po tym czasie mąkę dokładnie wymieszać ze 100 ml wody i wlać na patelnię. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 3 minuty.


      3 komentarze: