wtorek, 4 czerwca 2013

Sałatka pieczarkowa

        Niedawno miałam okazję przygotować sałatkę pieczarkową Siostry Anastazji. Jak większość jej przepisów bardzo przypadła do gustu wszystkim domownikom. Zmniejszyłam jednak ilość majonezu, którego według mnie było za dużo oraz pominęłam kwasek cytrynowy, który często występuje w jej przepisach.  Dzięki dodatkowi jabłek oraz gotowanych pieczarek jest bardzo soczysta. Smakuje doskonale zarówno jako dodatek do głównego dania jak i w towarzystwie samego pieczywa.


SKŁADNIKI ( na dużą miskę):
      -  1/2 kg pieczarek
      -  2 jabłka
      -  4 jajka
      -  1 por
      -  puszka groszku konserwowego
      -  3 łyżki majonezu
      -  sok z 1/2 cytryny
      -  sól, pieprz











       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
      Źródło: "123 Sałatki i surówki Siostry Anastazji"

      1. Pieczarki umyć i ugotować w posolonej wodzie. Pokroić w plasterki. Jajka ugotować. Zetrzeć razem z obranymi jabłkami na tarce o grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny.  Białą część pora pokroić w krążki.

      2. Powyższe składniki przełożyć do dużej miski. Dodać odsączony groszek oraz majonez. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      2 komentarze:

      1. Wow...na takie coś mam właśnie ochotę!

        OdpowiedzUsuń
      2. Przepadam za taką sałatką! ;) Pieczarki i dużo majonezu - już się na to piszę ;D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

        OdpowiedzUsuń