czwartek, 27 lutego 2014

Czekoladowe naleśniki z mascarpone i truskawkami

                W tłusty czwartek dla odmiany zamiast tradycyjnych pączków i faworków polecam przyrządzenie znakomitych czekoladowych naleśników z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami. Smak rewelacyjny i jak na ten dzień przystało kalorie gwarantowane:) 

   SKŁADNIKI ( na 7 sztuk):


   Na naleśniki:
      -  150 g mąki pszennej
      -  350 ml mleka
      -  50 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
      -  1 pełna łyżka masła
      -  100 ml śmietanki 30%
      -  2 jajka
      -  1 łyżka cukru pudru
      -  szczypta soli
      -  olej do smażenia
        Na nadzienie:
          -  1 opakowanie serka mascarpone (250g)
          -  200 ml śmietanki 30%
          -  1 łyżka cukru
          -  500g mrożonych truskawek




        SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

        Źródło: Poezja smaku + własne zmiany

        1. Naleśniki : jajka utrzeć z cukrem pudrem oraz szczyptą soli, czekoladę roztopić w rondelku z masłem.  Do jajek dodać roztopioną czekoladę, mleko, śmietankę i mąkę. Wymieszać i odstawić na bok na 20 minut. Usmażyć naleśniki. 

        2. Nadzienie: serek mascarpone utrzeć z cukrem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Połączyć mascarpone ze śmietanką. 

        3. Każdy naleśnik posmarować nadzieniem , ułożyć kawałki truskawek i złożyć w trójkąty. Schłodzić w lodówce.

        3 komentarze: